Kompanije i tržišta
"Agrokomerc" ponovno pokrenuo peradarsku proizvodnju
20.5.2019 16:04 | Indikator.ba
Nakon više od dvadeset godina krajiški div „Agrokomerc“ ponovo je pokrenuo peradarsku proizvodnju.

Pedeset hiljada pilića useljeno je u četiri farme. "Agrokomerc" je u vrijeme najveće ekspanzije imao jedanaest peradarskih farmi za proizvodnju jaja i pilećeg mesa, izvijestio je reprezent.ba.

Investicijom od oko 500.000 KM nekadašnji gigant pokušava oživjeti ovu vrstu proizvodnje, koja u Unsko-sanskom kantonu trenutno nije zastupljena.

-Mi smo u pripremu objekata uložili vlastita sredstava od oko 100.000 KM, a ovaj program za uzgoj koštaće oko 400 do 500.000 KM. To je investicija koja zahtjeva trud, rad i ozbiljnost, kaže Mersad Hamidović, direktor "Agrokomerca".

Na farmu u naselju Elezovići stigli su pilići iz Mađarske, sorte Tetrahibrid. Od dvanaest postojećih za trenutne potrebe koriste četiri hale.

-Ovo su pilenke koje su za uzgoj iz kojih će nastati koka nosilica koja će nositi konzumna jaja. Za njihovu pripremu morali smo osigurati objekt, čišćenje, dezinfekciju i ugrijati ih na temperaturi od 33 do 35 stepeni, kaže Senad Abdagić, upravnik farme pilića u Elezovićima.

Kao odhranjene koke nosilje će biti preseljene na farmu u naselju Šumatac gdje će biti uzgajana konzumna jaja.

Važna je i činjenica da je "Agrokomerc" sa strateškim partnerom, tešanjskim AS holdingom, odnosno kladuškom članicom AC FOOD već dogovorio otkup u cjelosti.

–Uzgoj traje osamnaest sedmica, a kad ih preselimo na farmu u Šumatcu ide proizvodnja konzumnih jaja godinu ili godinu i po dana. Nakon toga idu na klanje, kaže Mersad Hamidović, direktor "Agrokomerca".

U skorije vrijeme bi ovdje trebalo biti useljeno još 50.000 pilića. Plan "Agrokomerca" je da u budućem periodu pronađu strateškog partnera i pokrenu proizvodnju brojlera, najvjerovatnije na farmi u Crvarevcu, jer bi se uz manja ulaganja i tamo mogla pokrenuti prozvodnja. Za to će im biti potrebna klaonica koju trenutno nemaju.
U ovom dijelu uspjeli su zaposliti dvanaest radnika.
Facebook Twitter Print