Kompanije i tržišta
Bingo i Bimal prvi sa oznakama "BEZ GMO" na proizvodima
21.5.2019 12:05 | Indikator.ba
Bosna i Hercegovina je zajedno sa 14 zemalja Dunavske regije učestvovala u razvoju "BEZ GMO Standarda za Dunavski region" i prva je zemlja koja je na osnovu ovog standarda usvojila nacionalne BEZ GMO Smjernice, te prva zemlja regiona sa uspješnim primjerima označavanja proizvoda sa oznakom "BEZ GMO Proizvedeno" Dunav Soja udruženja.

Oznaka kvaliteta "BEZ GMO Proizvedeno" garantuje da je cijeli proces proizvodnje kontrolisan i certifikovan po BEZ GMO Standardu, što je jedinstvena oznaka za naš cijeli region i rezultat višegodišnje saradnje 14 evropskih ministarstva poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane Bosne Hercegovine u okviru Dunav Soja inicijative.

Na današnjoj press konferenciji istaknuta je važnost činjenice da je Bosna i Hercegovina lider u regionu u označavanju BEZ GMO proizvoda što je prije svega značajno zbog zdravlja domaćeg stanovništva, a zatim i konkurentnosti tržišta.

Prvi porizvodi označeni regionalnom oznakom kvaliteta "BEZ GMO Proizvedeno" Dunav Soja udruženja isu jaja robne marke Bingo te biljno ulje marke Bimal.

'Kao i u našoj osnovnoj djelatnosti trgovine, tako i kada je u pitanju naša proizvodnja, osim povoljnih cijena, važno nam je da plasiramo kvalitetne namirnice u skladu sa najvišim standardima. Jaja sa Bingove farme su jedina u BiH koja su odnedavno "BEZ GMO proizvedeno", a od ranije i HACCP i Halal certificirana'', izjavio je Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije kompanije Bingo.

Još 2002. godine, kompanija BIMAL opredijelila se za BEZ GMO proizvodnju i kako kaže Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija kompanije Bimal od toga nikada nisu odustali:
"Danas, konačno imamo priliku da i na polici jasno označimo naše BEZ GMO proizvode, te da potrošačima damo mogućnost da se opredijele za domaće BEZ GMO proizvođače, čime smo odgovorili na zahtjev 90% anketiranih građana u BiH", kazala je Pucar.
Facebook Twitter Print