Život i umjetnost
Duhanske kompanije morat će snositi troškove odlaganja opušaka
22.5.2019 06:29 | Indikator.ba
Cigarete ne samo da su ružne, već i masovno zagađuju okolinu.
Regulativa Evropske unije zahtijeva od duhanskih kompanija da doprinesu troškovima čišćenja parkova ili plaža.

Savezna ministrica za životnu sredinu u Njemačkoj Svenja Schulze najavila je akt kojim želi da uključi duhansku industriju u troškove odlaganja opušaka cigareta.
Ministrica je u novinama "Bild" obznanila da će brzo implementirati odgovarajuću direktivu EU u nacionalno zakonodavstvo. Direktiva o sprečavanju plastičnog otpada prenosi troškove čišćenja na proizvođače cigareta na osnovu proširene odgovornosti proizvođača.

"Sa novom direktivom EU konačno imamo šansu da industriju cigareta učinimo odgovornijom", rekala je ministrica.
Cigarete masovno doprinose zagađenju životne sredine. U budućnosti, proizvođači će morati doprinijeti troškovima čišćenja parkova ili plaža.
"Mislim da je to pravednije nego da svi poreski obveznici plaćaju za to u jednakoj mjeri."

Duhanski giganti moraju se pridržavati odgovornosti proizvođača u slučaju cigareta jer cigaretni filteri sadrže plastiku. Evropski parlament je krajem marta usvojio direktivu o borbi protiv plastičnog otpada. Pored učešća duhanske industrije i proizvođača balona u troškovima zbrinjavanja, Direktiva takođe zabranjuje jednokratni pribor za jelo, slamke, pamučne štapiće, balone, šolje od stiropora i pakovanja hrane.

Samo odbacivanje opušaka cigareta već se smatra prekršajem u nekoliko njemačkih gradova. Krivično djelo ove vrste rezultira kaznom do 55 eura. Toliki iznos moraju platiti prekršitelji u Minhenu.
Saglasno tome, broj javnih pepeljare u Njemačkoj bi trebalo da se poveća. Za povećanje bi trebalo da se pobrinu i proizvođači i opštine.
Facebook Twitter Print