Menadžment
Najbolji poslovni potez u aprilu: Spasavanje "Vitaminke"
31.5.2019 07:29 | Indikator.ba
Namjera zvorničke kompanije "Vitinka" da kupi banjalučku Fabriku za preradu voća i povrća "Vitaminka" po izboru portala Indikator.ba najbolji je poslovni potez u Bosni i Hercegovini tokom marta ove godine.

Riječ je o fabrici koja je za dvije godine zbog nedostatka sirovine i radne snage napravila gubitak od 4,6 miliona KM. "Vitinka" je planirala da izmiri te obaveze, proširi proizvodnju sokova i jedinstveno nastupi na tržištu na kojem vlada izuzetno jaka konkurencija. Akter tog poduhvata mogla bi da bude i Banjalučka pivara s kojom bi značajno uticali na smanjenje prevelikih troškova koje generiše ambalažni otpad.

Za najbolji poslovni potez u regiji tokom aprila analitičari poslovnog portala Indikator.ba izabrali su odluku Svjetske banke da sa 90 miliona dolara olakša trgovinu i transport na zapadnom Balkanu. To podrazumijeva smanjivanje transakcijskih troškova, jačanje među agencijske koordinacije i, a to je najvažnije, smanjenje vremena potrebnog za prekograničnu trgovinu. Svjetska banka je uočila da je čekanje na graničnim prelazima u ovoj regiji pet puta duže nego u mnogim zemljama Evropske unije zbog čega kamioni godišnje na graničnim prelazima provedu 26 miliona sati odnosno 3.000 godina!? Cijeli projekat predviđa ukupno ulaganje od 140 miliona dolara a prve tranše biće usmjerene u Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Albaniju. Njegovom realizacijom, kroz smanjenje vremena čekanja vozila na granicama, biće umanjena i emisija od skoro 30.000 tona stakleničkih gasova.

Ponuda konzorcija Manchester Airports Group (MAG) i kineskog Construction Engineering Group (BCEG) da za 35-godišnje upravljanje aerodromom u Sofiji plati 3,9 milijardi euro najbolji je poslovni potez u Evropi u minulom mjesecu aprilu. Ugovorom o preuzimanju biće definisano i ulaganje u izgradnju trećeg terminala na aerodromu kao i rekonstrukcija dva postojeća.

Prema analizama poslovnog portala Indikator.ba ovo je u finansijskom smislu jedan od najvećih ugovora koji je u posljednjih nekoliko godina sklopljen u Bugarskoj.

April je u ostatku svijeta protekao bez basnoslovno vrijednih preuzimanja jer ni ulagači ni divovi nisu bili aktivni kao u nekim od proteklih mjeseci. Indikator.ba odlučio se da za najbolji poslovni potez izabere preuzimanje poznatog proizvođača super računala Clay za koji je Hewlett Packard Enterprise, "da bi se osnažio", platio oko 1,3 milijarde američkih dolara. Time HPE dobiva pristup Clayovim klijentima iz akademske zajednice te američkih federalnih vlasti, ali i priliku da njegova superračunala na tržištu ponudi novim klijentima.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print