Život i umjetnost
London će dobiti bazen na vrhu višekatnice kakav svijet nije vidio
8.6.2019 05:54 | Indikator.ba
Britanska prijestonica će sljedeće godine biti bogatija za bazen kakvoga svijet još nije vidio.
Radi se tzv. "beskrajnom" ili preljevnom bazenu koji će na visini od 200 metara ponuditi 360-stepeni pogled na London.
Nacrte za bazen Infinity London sa kapacitetom 600.000 litara na terasi 55-katnice je otkrio proizvođač bazena Compass Pools. Izvijestili su da je to prva zgrada u svijetu koja će ugraditi preljevni bazen sa 360 stepeni.

Bazen će biti izrađen od livenog akrila, a ne od stakla, jer ovaj materijal prenosi svjetlost u vodu na takav način da bazen izgleda potpuno prozirno. Prozirno će biti i dno bazena te će omogućiti posjetocima zgrade da vide plivače kao nebo iznad njih.

Kako je autor napisao, to će biti tehnički savršena iluzija koja će stvoriti potpun osjećaj otvorenog koncepta. Tehnička novina će takođe biti način da se dođe do bazena: posjetioci će moći da stignu tamo kroz rotirajuće spiralne stepenice. Kada neko želi da uđe ili da izađe iz bazena, on će onda proći kroz njegovo dno.

Dizajneri su takođe zamislili da bazen bude osvijeteljen noću kao "baklja sa draguljem na vrhu" jer će zgrada biti opremljena specijalnom rasvjetom.

"Imamo apsolutno revolucionarni bazen, a zgrada je u potpunosti dostojna Džejmsa Bonda", rekao je dizajner i tehnički direktor Compass Poolsa Alex Kemsley.

Infinity London će početi da se gradi naredne godine ako budu potvrđeni svi partneri i izvođači radova. Na najvišim spratovima zgrade biće izgrađen hotel sa pet zvjezdica i pristup do bazena. (Foto: Foto: Compass Pools)
Facebook Twitter Print