Politika i društvo
Tešanj ima osjećaj za privrednike: Potvrđen BFC certifikat uz izvanredan rezultat
10.6.2019 05:28 | Indikator.ba
Općina Tešanj je još jednom potvrdila uspješnost u kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta - ovaj put tako što je ispunila uvjete za ponovno certificiranje općina sa povoljnim poslovnim okruženjem prema zahtjevima BFC standarda.
Ova općina je ocijenjena sa 94,67 od 100 mogućih bodova, što je jedan od najboljih rezultata u regiji jugoistočne Evrope, izvijestila je Federalna televizija.

U procesu recertifikacije u skladu sa povoljnim poslovnim okruženjem bilo je potrebno ispuniti 67 kriterija svrstanih u 10 oblasti koji se odnose unapređenje kvalieta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave pružaju privrednicima i investitorima.

-Dosta brzo se dobijaju dozvole i ono što je najvažnije i što naši vole je to da ova sredina ima osjećaj za privrednike, kaže privrednik Edin Jabandžić.

Uz Teslić i Žepče Općina Tešanj je proglašena je Evropskom regijom budućnosti za 2014/2015, a tu je i Beacon plus, priznanje izvrsnosti MEG projekta, u okviru kojeg je Općina Tešanj ovih dana dobila 100 hiljada švicarskih franaka na ima svojevrsne nagrade za realizirane projekte. Ova sredstva će se investirati u infastrukturu.

Za posljednjih pet godina broj poslovnih subjekata je veći za 20 posto, a broj zaposlenih uvećan za 5.000.

Smjena generacija u upravljanju uspješnim tešanjskim kompanijama važan je zadatak na koji se u Tešnju pažljivo pripremaju.
- Ta iskustva nisu mala, to su kvalitetna iskustva. Mladi moraju da donesu znanja, a spoj znanja i iskustva je nešto što tgreba da pravi novi iskorak, kaže tešanjski privrednik Izudin Ahmetlić.

Nova recertifiakcija po BFC standardu za Općinu Tešanj će uslijediti 2022. godine.
Facebook Twitter Print