Politika i društvo
Zašto se javljaju uska grla u opskrbi lijekovima
10.6.2019 06:28 | Indikator.ba
Uska krla u isporuci lijekova sve su češća, a među razlozima najvažniji je globalizacija.

U Njemačkoj se, prema tamošnjim izvještajima, sve češće javljaju uska grla u isporuci lijekova, uključujući klasike kao što je aktivna tvar ibuprofen.

"Trenutno ima 226 izvještaja u kojima je prijavljena ograničena dostupnost ili usko grlo isporuke", rekla je glasnogovornica Federalnog zavoda za lijekove i medicinske proizvode (BfArM) za "Rheinische Post".

U 2013. Federalnom zavodu prijavljeno je samo 40 slučajeva sa ​​problemima u isporuci, a 2018. već ih je bilo 264.

Apoteke i ljekari često traže zamjenske proizvode, ali alternativni proizvodi mogu imati više nuspojava, a konverzija ponekad zahtijeva mnogo novca.

Postoji mnogo razloga za uska grla u isporuci lijekova, ali je najveći globalizacija, kaže direktor Evropskog udruženja za veleprodaju lijekova Bernd Grabner.

- Toliko lijekova sada se proizvodi u Indiji, Kini i Izraelu, a većina se pakuje u Evropi, objasnio je Grebner.

Uz prosperitet širom svijeta povećava se i potražnja za lijekovima. Također, ugovori o popustima zdravstvenog osiguranja doprinose uskim grlima, upozoravaju farmaceuti.

Grebner ističe da farmacuetski veletrgovci kao poveznica između industrije i apoteka mogu u određenoj mjeri ublažiti najgore učinke, ali uprkos svemu strahuje da bi se uska grla u opskrbi mogla u budućnosti češće događati.
Facebook Twitter Print