Kompanije i tržišta
Kineski Fosun pregovara o preuzimanju Thomasa Cooka
10.6.2019 16:17 | Indikator.ba
Kineski konglomerat Fosun pregovara o kupovini turoperatora Thomas Cook, objavio je Financial Times nakon potvrde iz same tvrtke, koja nosi ime poznatog britanskog biznismena.

Kineska grupa ima jednu petinu dionica Thomas Cooka i vlasnik je turističkog biznisa u evropskoj kompaniji Club Med.

Ovo je navedeno kao opcija za provođenje programa spašavanja Thomasa Cooka otkako je cijena dionica pala u maju. Tada su mušterije operatera bile zabrinute zbog svojih rezerviranih odmora, a investitori - za budućnost poslovanja 178-godišnje kompanije.

Potaknuta slabom potražnjom tradicionalnih turističkih paketa i visokim dugom, tvrtka je u ponedjeljak potvrdila kako su pregovori u toku. Nakon vijesti, njene dionice skočile su 24% ujutro na 20 funti.

"Nema sumnje da će pregovori prerasti u službenu ponudu. Međutim, Odbor će razmotriti svaku potencijalnu ponudu i druge strateške mogućnosti dostupne za povećanje vrijednosti za sve dionike", objašnjavaju iz Thomasa Cooka.

Prošle godine je tržišna kapitalizacija turoperatora pala za gotovo 80%, a u maju je cijena dionice pala za 14%. Tvrtka je požurila smiriti svoje kupce nakon onoga što se dogodilo, objašnjavajući da će "raditi kao i obično" i da pokušava ojačati svoju finansijsku poziciju. Uskoro su dionice tvrtke porasle za 18%.

Početkom ove godine turoperator je najavio da se priprema prodati svoju avionsku tvrtku kako bi prikupio sredstva, kojima će osigurati finansijsku stabilnost i smanjiti svoje dugove, a krajem aprila tražiti kupca za svoj biznis.
Facebook Twitter Print