Politika i društvo
Grad Sarajevo najavio obnovu restorana Vidikovac
10.6.2019 16:31 | Indikator.ba
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka najavio je na današnjoj pres-konferenciji izgradnju novog objekta "Vidikovac", kultnog okupljališta Sarajlija na mjestu sa kojeg se pruža najljepši pogled na glavni grad Bosne i Hercegovine.

Riječ je o novoj investiciji u okviru šireg projekta oživljavanja turističkih potencijala Trebevića, a koja se realizira nakon veoma uspješnog projekta obnove Trebevićke žičare, izvijestio je sajt novi.ba.

Kako je rekao gradonačelnik Skaka, sve potrebne dozvole su osigurane, a danas će započeti pripremne radnje na izgradnji. U budžetu Grada Sarajeva je u ovoj godini predviđeno 1,1 milion KM za izgradnju ovog objekta na dobro poznatoj lokaciji na Trebeviću. To, dodao je, nije konačan iznos, jer će za za izgradnju biti potrebno ukupno 4-5 miliona KM, a sva sredstva će biti obezbijeđena iz gradskog budžeta, bez kreditnih zaduženja i privatnih investitora. Većinom je riječ o novcu koji je dobit Javnog preduzeća "Sarajevo", odnosno Trebevićke žičare, a njim će se finansirati i ostali projekti.

- Na početku našeg mandata dali smo jasnu viziju, a to je da ćemo Trebević vratiti Sarajlijama i da ćemo od Trebevića napraviti najveći park prirode dostupan za sve građane Sarajeva i turiste - kazao je Skaka na pres-konferenciji koja je održana na dolaznoj stanici Trebevićke žičare "Ramo Biber".

Danas, nešto više od 14 mjeseci nakon otvaranja Trebevićke žičare, svakodnevno hiljade ljudi dolazi na ovu olimpijsku ljepoticu. Prema relevantnim procjenama, od otvaranja žičare do danas, Trebević je posjetilo više od milion ljudi, domaćih i stranih turista.

Skaka je naglasio je da su prikupljene sve potrebne dozvole te da izrazio uvjerenje da će restoran biti završen i otvoren naredne, 2020. godine.
Facebook Twitter Print