Ekonomija
MMF upozorava: Big Tech tvrtke prijetnja za finansijsku stabilnost
11.6.2019 06:29 | Indikator.ba
Međunarodni monetarni fond upozorio je da bi dolazak Big Tech tvrtki na finansijska tržišta mogao dovesti do sistemskih izazova za finansijsku stabilnost i efikasnost.

Spektra tvrtki kao što su Amazon, Apple i Google koji ulaze u bankarsku industriju dotakla se šef MMF-a Christine Lagarde u obraćanju na G20 summitu u Tokiju.

Upozorila je na značajne poremećaje u finansijskom okruženju od Big Tech tvrtki, koje će vjerovatno koristiti svoje ogromne baze klijenata i duboke džepove kako bi ponudile finansijske proizvode temeljene na Big Data i umjetnoj inteligenciji.

Lagarde kaže: "Ovakav razvoj događaja obećava ubrzano uključivanje i modernizaciju finansijskih tržišta, ali povećava, osim pitanja privatnosti, i zabrinutost zbog konkurencije i tržišne koncentracije, što može dovesti do ranjivosti u finansijskom sistemu".

Ona navodi kinesku tehnološku industriju kao primarni primjer kompromisa između koristi i izazova.

"U posljednjih pet godina, rast tehnologije u Kini bio je iznimno uspješan i omogućio milionima novih sudionika da iskoriste pristup finansijskim proizvodima i kreiraju visokokvalitetna radna mjesta, ali je također dovelo do toga da dvije tvrtke kontroliraju više od 90%. To predstavlja jedinstven sistemski izazov finansijskoj stabilnosti i efikasnosti".

Lagarde kaže da se Azija, kao i ostatak svijeta, suočava s određenim trenutkom: "Kako upravljati rizicima fintech-a bez gušenja inovacija, kako držati korak s brzim fintech inovacijama, a istovremeno osigurati da se potrošači i investitori osjećaju sigurno u svojim ulaganjima".

MMF je, u saradnji sa Svjetskom bankom, prošle godine objavio politički plan u 12 tačaka čiji je cilj pomoći državama članicama da iskoriste prednosti i mogućnosti brzog napretka u finansijskoj tehnologiji, dok istovremeno upravljaju inherentnim rizicima.
Lagarde kaže kako će rezultati rasprava s 96 zemalja članica o dokumentu o politici biti objavljeni kasnije ovog mjeseca, prenosi Indikator.ba.
Facebook Twitter Print