Politika i društvo
Region godišnje posjeti 12 miliona turista, novi grantovi za njihov dalji rast
12.6.2019 06:18 | Indikator.ba
Vijeće za regionalnu saradnju, kao dio svog projekta za razvoj i promociju turizma koji finansira EU, objavilo je drugi poziv za prijedloge za razvoj turističkih atrakcija u regiji Zapadnog Balkana.

Ukupna vrijednost grantova je 1,62 miliona eura, a u okviru drugog ciklusa 750.000 eura je na raspolaganju za realizaciju oko 14 pilot projekata pojedinačne vrednosti do 54.000 eura.

Svrha programa za dodjelu bespovratnih sredstava Vijeća za regionalnu suradnju je razvoj i promocija zajedničkih regionalnih ponuda za kulturni i avanturistički turizam, čime se dovodi veliki broj posjetilaca u zemlje zapadnog Balkana, produžava njihov boravak i povećavaju prihodi i zaposlenost u turizmu.

S tiom ciljemu, sredstva koja će biti dodijeljena u okviru drugog poziva koristit će se za poboljšanje turističke infrastrukture i usluga, uz tri nova regionalna pravca kulturnog turizma, čiji je razvoj u toku.

- Region je jači zajedno. To se odnosi na turizam kao i na bilo koju drugu oblast. Razlika je u tome što turizam ima prednost bržeg rasta u odnosu na druge industrije. Naime, turizam već čini 14% zaposlenosti na Zapadnom Balkanu. Prošle godine je više od 12 miliona turista posjetilo region. Upravo zbog toga intenzivno radimo na razvoju zajedničke regionalne turističke ponude i nadopunjavamo napore koje ulažu vlade, posebno u kulturni i avanturistički turizam, rekla je Majlinda Bregu, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju.
Facebook Twitter Print