Kompanije i tržišta
EP HZHB nije više snabdjevač: Priprema se gašenje proizvodnje u Aluminiju!
12.6.2019 15:59 | Indikator.ba
Uprava Aluminija d.d. Mostar u utorak, 11. , naložila je direktorima postrojenja da se izvrše pripreme za gašenje proizvodnje nakon što je objavljeno da je moguće da se tvrtka isključuje s elektro-mreže.
Pripremne faze su potrebne za slučaj da se dogodi ono najgore u scenariju pred kojim se nekadašnji mostarski gigant mjesecima nalazi.

Kako se navodi u dokumentu, kojeg je Bljesak.info imao na uvid, naloženo je direktorima Elektrolize, GOD-a, Ljevaonice, Anoda, Održavanja i EISU-a da sačine proceduru gašenja s jasno preciziranim mjerama sukladno tehničko-tehnološkkim propisima i naznačenim rokovima.
Zatraženo je da je pomenute procedure potrebno dostaviti do 14. juns. Naime, dva dana kasnije, 16. juna u ponoć, Aluminij bi trebao biti isključen s elektro-mreže.
Potvrđeno je kako Elektroprivreda HZHB prestaje biti Aluminijevim opskrbljivačem električnom energijom te da Uprava Društva radi na premošćivanju trenutnog stanja i rješavanju pitanja novoga opskrbljivača.

Iz Aluminija ponovno navode kako se još uvijek čeka odgovor, prvenstveno od Vlade Federacije je li Aluminij preduzeće od strateške važnosti.
Naime, čeka se aktiviranje Aneksa 8 na Sporazum koji je s Vladom potpisan još 2013. godine, kada je vlasnički udio Vlade FBiH uvećan za 20 posto.
Facebook Twitter Print