Ekonomija
Počeo 30. SorS: Digitalizacija poskupljuje osiguranje
13.6.2019 04:33 | Indikator.ba
Osiguravajuća i reosiguravajuća društva u regiji odlučna su da načine nove iskorake u digitalizaciji svjesni da ona donosi brojne prednosti ali i potencijalne nedostatke, rečeno je na otvaranju 30. Susreta osiguravača i reosiguravača koji je ovog četvrtka počeo u Sarajevu.

Govoreći o digitalizaciji i strateškim poravcima razvoja prof.dr Boris Marović je upozorio da negativni aspekti digitalizacije povećavaju troškove osiguranja i reosiguranja usljed potrebe ulaganja u edukaciju ljudi kao i kupovinu hardvera i softvera koji će ubrzati provođenje digitalizacije. Sa njom se povećavaju i rizici od kopiranja biznis modela zasnovanog na digitalizaciji i pojava nove konkurencije u vidu tehnoosiguranja. Negativni uticaji su također veća izloženost rizicima, prije svega sajber riziku, mogućnost donošenja pogrešnih zaključaka u analitici baziranoj samo na digitalnoj obradi podataka, te otpori određenih segmenata osiguranika, posebno starijih.

"Za očekivati je i probleme u održavanju i upravljanju odnosa sa potrošačima , odnosno osiguranicima usljed odsustva ličnog kontakta u prodaji zasnovanoj na informacionim tehnologijama", rečeno je na otvaranju 30. SorS-a, uz upozorenje da je upravljanje rizicima ključna djelatnost osiguravajućih društava.

Prvog dana rada ovog dvodnevnog skupa upozoreno je i na različite aspekte demografskih trendova poput povećanja broja osoba starjih od 65 godina, rast obrazovanosti i informisanosti, smanjenje broja članova domaćinstava i geografsko pomjeranje stanovništva. Sve to će uticati na promjenu strukture tražnje za uslugama osiguravajućeg pokrića, veću tražnju za zdravstvenim osiguranjem, a opadanja tražnje za životnim osiguranjem.

Među temama koje će biti obrađene u nastavku rada 30. SorS-a pažnju pobuđuje izlaganje dr. Maje Mihelja Žaja i dr. Mihaila Anđelinovića o ulozi digitalizacije u upravljanju katastrofalnim rizicima.

Katastrofalne štete koje rezultiraju velikim gubicima su specifične upravo zbog činjenice da se ovdje radi o štetama male učestalosti i visokog intenziteta, koja nastaju naglo i zahtijevaju brze reakcije društava za osiguranje u uvjetima uništene infrastrukture i prekinutih komunikacijskih sistema.

Nove tehnologije i digitalizacija osim što omogućuju stvaranje preciznih modela predviđanja katrastrofalnih događaja (čime mogu uticati na pravovremena upozorenja i poboljšati spremnost kako pojedinaca tako i organizacija) mogu uticati na smanjenje jaza osigurateljnog pokrića ali i brze reakcije osiguratelja prilikom isplate štete.

Povodom SorS-a 2019. u srijedu uveče u sarajevskom hotelu Holiday upriličena je prigodna dobrodošlica domaćim i inostranim učesnicima te svečano uručena priznanja ustanovljena povodom 30 godina ovih susreta.

Priznanje za životno djelo dobili su dr. Boris Marović i dr. Radobvan Ćurković, za doprinos razvoju SorS-a Damir Lačević, a posthumno Nedjeljko Podrug, Nikola Cucić i Dragoljub Rašević.

Hajdar ARIFAGIĆ
Facebook Twitter Print