Ekonomija
Da li je hrvatski turizam pred slomom?
16.6.2019 04:52 | Indikator.ba
Na početku turističke sezone hrvatski turizam se našao u škripcu. "Nemamo radnike. Naši zaposlenici su otišli na rad u druge evropske zemlje zbog boljih uslova", rekao je Marin Medak, predsjednik Hrvatskog udruženja ugostiteljskih usluga.

Nakon što su hrvatska udruženja poslodavaca i turističkih radnika zahtijevala povećanje kvota za uvoz stranih radnika, isto su učinila i ugostiteljska udruženja, izvijestili su hrvatski mediji. Oni zahtijevaju od vlade da u ponedjeljak odobri radne dozvole za još pet hiljada stranaca. Na zahtjeve premijera da poslodavci prvo moraju iskoristiti domaće radnike, odgovaraju da ih nema više.

Turizam, koji generira više od 20 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), je zbog nedostatka radne snage pred slomom", rekao je Medak. Poziva vladu da traži hitna rješenja.

Dodaje se da je hitno potrebno oko 5 hiljada turističkih radnika u Hrvatskoj. Najveća potražnja je za sobaricama, kuharima, konobarima i pomoćnim osobljem.

"Kadrovske agencije trenutno dovode najviše radnika sa teritorije bivše Jugoslavije, ali sve je više ponuda sa Filipina, Indonezije i Indije, pa se otvara i ponuda azijskih radnika, što je ujedno i jedina opcija koja se može dobiti na osnovi hrvatskomg BDP-u, navodi Medak.
Facebook Twitter Print