Ekonomija
Austrija želi smanjiti obim zaduživanja u švicarskim francima
16.6.2019 06:12 | Indikator.ba
Većina deviznih kredita u Austriji zaključena je u švicarskim francima.
Prema podacima Uprave za finansijsko tržište (FMA), ukupne obaveze u stranoj valuti u Austriji iznose 14,5 milijardi eura.

Devizni krediti fizičkih lica nastavili su da padaju u prvom kvartalu 2019. godine, saopštila je u petak Uprava za finansijsko tržište (FMA). U skladu s tim, kreditiranje domaćinstva u stranim valutama je opalo za 480 miliona eura, ili 3,2 posto, u odnosu na prethodni kvartal, u odnosu na isti period prethodne godine za skoro 2 milijarde eura, ili 12,3 posto.

Kao rezultat toga, preostali volumen deviznih kredita opao je za 71,4 posto u konstantnoj valuti od svog vrhunca u 2008. godini. U apsolutnom iznosu, međutim, 14,46 milijardi eura je još uvijek u stranoj valuti. Udio deviznih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu trenutno je manji od desetine (9,3 posto), dok je na vrhuncu bio oko trećine (31,8 posto).

Čak 96,1% deviznih kredita je denominirano u švicarskim francima, a 3,6% u japanskom jenu. Od početka 2008. švicarski franak je aprecirao za 48 odsto u odnosu na euro, čineći kredite značajno skupljima za otplatu u eurima. U prvom kvartalu 2019. godine, kurs švicarskog franka se kretao između 1.1181 i 1.1436 u odnosu na euro.

"Nastavićemo na dosljednom putu ka održivom smanjenju obima kreditiranja stranih valuta privatnim domaćinstvima, s obzirom na to da su finansijska kriza i valutna previranja dramatično pokazala da su kumulativni rizici ovog oblika finansiranja jedva upravljivi i trošak ogroman", rekao je izvršni odbor FMA, Helmut Ettl i Klaus Kumpfmüller. Strategija je konzistentno ograničavanje rizika za potrošače.
Facebook Twitter Print