Tržište kapitala
Albanska i Bečka berza postigle sporazum o distribuciji podataka
18.6.2019 04:58 | Indikator.ba
Albanska berza vrijednosnih papira i Bečka berza potpisali su sporazum o saradnji na tržištu podataka. Pružatelji finansijskih informacija, takozvani data vendori, mogu pristupiti tržišnim podacima iz Albanije putem centralnog feeda Bečke berze.

Tržišni podaci iz Albanije potencijalno mogu dosegnuti više od 18.000 krajnjih korisnika u oko 60 zemalja u realnom vremenu. Rješenje "sve na jednom mjestu" smanjuje administrativni, pravni i informatički rad klijenata na minimum. Bečka berza globalno distribuira podatke sa 11 tržišta na jednom izvoru: ažuriranja o vrijednosnim papirima iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Mađarske, Kazahstana, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije, kao i podatke o trgovanju Energy Exchange Austria (EXAA).

"Uz podršku švicarskog SECO-a i Svjetske banke, Albanija je izradila nove zakone o investicijama i tržištu kapitala kako bi se albansko zakonodavstvo uskladilo sa direktivama EU. Pored toga, Banka Albanije i Agencija za finansijski nadzor Albanije rade na zajedničkom licenciranju i nadzoru centralnog depozitara za nevladine hartije od vrijednosti, za koje se očekuje da će dati snažan impuls trgovanju u Albaniji. Ulazak u uspostavljeni feed podataka Bečke berze bit će velika prednost za izgradnju više povjerenja na domaćem tržištu i pomoć u promociji albanske berze u Europi", kaže Artan Gjergji, izvršni direktor Albanske berze vrijednosnih papira.

"Naša saradnja sa Albanskom berzom vrijednosnih papira pokazuje kako dvije berze mogu imati koristi od prednosti i mogućnosti jedna od druge. S ponosom dijelimo naše znanje i tehnologiju kako bismo povećali međunarodnu vidljivost i daljnje usklađivanje sa važnim tržištima na Balkanu u odnosu na standarde EU", kaže Ludwig Nießen, COO i CTO Bečke berze.
Facebook Twitter Print