Kompanije i tržišta
Umiješala se politika: Odluka o izboru kupca Abanke odgođena za dva dana
18.6.2019 06:07 | Indikator.ba
Vlasnička sudbina Abanke, koju slovenska država treba da proda saglasno obećanju Evropskoj komisiji u zamjenu za dodijeljenu državnu pomoć do kraja mjeseca, ostaje neizvjesna.

Sastanak Nadzornog odbora Slovenskog državnog holdinga, koji odlučuje o prodaji Abanke, odgođen je za srijedu, a ovaj potez dolazi usred političkih rasprava o uticaju Vlade na odluku o izboru kupca.

Premijer Marjan Šarec negirao je u Narodnoj skupštini da će pokušati uticati na odluku SDH.

Prethodno je Šarec na svom Twitter nalogu napisao da SDH treba ozbiljno razmisliti o prodaji Abanke, a posebno upitnim fondovima, što je u javnosti protumačeno kao pritisak na SDH.

"Ja ne pritiskam nikoga", odgovorio je premijer Šarec, kazavši da je SDH autonomno tijelo,a na koncu "svi oni imaju nekoliko puta veću platu od mene".

Prema slovenskim medijima, postoji ozbiljno protivljenje prodaji među strankama vladajuće koalicije.

Kako je saopćila predsjednica Nadzornog odbora SDH- Karmen Dietner, odlučili su se na odgodu da bi "obiman radni materijal, koji predstavlja podlogu za donošenje odluke o procesu prodaje Abanke, temeljito proučili".

U SDH-u je, u vezi sa prodajom, rezimirano da su četiri zainteresovana kupca dostavila neobavezujuće ponude.
Prema njihovim uvjeravanjima, imali su "iste mogućnosti da pregledaju i učestvuju u prezentacijama menadžmenta Abanke".

U 2013. godini država je uložila 591 milion eura u sanaciju Abanke.

Prema nezavaničnim infromacija, u poslejdnjem krugu poboljšanja ponuda za kupovinu Abanke, ostala su samo dva potencijalna kupca - Apollo fond i mađarska OTP banka.
Facebook Twitter Print