Kompanije i tržišta
TOP 100 banka SEE: Dobit dostigla vrhunac, mostarski UniCredit na 27. mjestu
18.6.2019 13:44 | Indikator.ba
Kombinovana neto dobit 100 najvećih banaka u jugoistočnoj Evropi (SEE) porasla je do istorijskog maksimuma 2018. godine, uprkos niskim kamatnim stopama, a rumunska Banca Transilvania postala je regionalni lider u pogledu imovine, pokazalo je novo rangiranje SeeNewsa u utorak.

Ukupna neto dobit prvih 100 zajmodavaca po aktivi u regionu porasla je na 4,354 milijarde eura (4,889 milijardi dolara) u 2018. godini, što je povećanje od 24% u odnosu na ukupnu neto dobit učesnika na prošlogodišnjem rangiranju SEE TOP 100 banaka.

Banke u Jugoistočnoj Evropi ostvarile su solidne rezultate u 2018. godini, poslujući u poboljšanom ekonomskom okruženju usred visoke likvidnosti i u odsustvu velikih eksternih ili internih šokova. Period su obilježili širenje kreditnih portfelja u kombinaciji sa smanjenjem NPL-a i umanjenja imovine kako bi se podržao rast neto dobiti koja je dostigla istorijski visok unatoč niskim kamatnim stopama, komentirali su autori publikacije.

Istovremeno, ukupna aktiva najvećih banaka u regionu rasla je neznatno. Ukupna aktiva 100 najvećih banaka iznosila je 279 milijardi eura u 2018. godini, što je povećanje od samo 1,45% u odnosu na 275 milijardi eura najvećih banaka u regiji godinu dana ranije.

Pet najvećih banaka u Jugoistočnoj Evropi držalo je četvrtinu ukupne aktive prvih 100 zajmodavaca u regionu krajem 2018. godine, budući da se sektor nastavio konsolidirati. Većina poslova odnosila se na tekuće prodaju grčkih zajmodavaca i francuske bankarske grupacije Societe Generale. Glavni igrač kada je riječ o kupovinama je mađarski OTP. Druge velike strane bankarske grupe prisutne u regiji ostaju italijanska UniCredit i austrijske Erste i Raiffeisen.

Nastavak konsolidacije doveo je do promjene u rangiranju pet najvećih banaka u jugoistočnoj Evropi. Sa imovinom od 15,9 milijardi eura na kraju 2018. godine, što je za 25% više u odnosu na prethodnu godinu, rumunska Banca Transilvania zamijenila je Banca Comerciala Romana kao najveću banku u regionu nakon što je kupila Bancpost, jedinicu grčke Eurobank.

UniCredit Bank d.d. Mostar najbolje je rangirana bh. banka na 27. mjestu, popevši se za pet mjesta u odnosu na prošlogodišnju rang-listu, dok je Raiffeisen Bank d.d. Sarajevo 37. popravivši ranking u odnosu na prošlu godinu za četiri mjesta. Dalje slijede Intesa Sanpolo bank BiH Sarajevo koja je 64., Nova banka Banja Luka 66., i tako dalje.
Facebook Twitter Print