Kompanije i tržišta
Facebook i zvanično pokrenuo svoju kriptovalutu nazvanu Libra
18.6.2019 16:17 | Indikator.ba
Facebookova kriptovaluta mogla bi ovom gigantu društvenih mreža da obezbijedi novi dotok prihoda istorijskih razmjera.
Prvi izvještaji ukazuju da će novi digitalni novčić nazvan Libra omogućiti Facebookovoj bazi od više od dvije milijarde korisnika na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu transfer novca i kupovinu robe bez naknade.
Facebookova kriptovaluta mogla bi da procvjeta na tržištima u razvoju, pružajući stabilniju alternativu za transfer novca u područjima sa nestabilnim valutama i nestabilnim vladama. Kompanija očekuje da će "Libra" olakšati transfer novca, tradicionalnu e-trgovinu, kao i plaćanje aplikacija ili igrica koje su u vlasništvu Facebooka.

"Vjerujemo da bi ovo moglo da se pokaže kao jedna od najvažnijih inicijativa u istoriji kompanije", kažu analitičari RBC Capital Marketsa u napomeni investitorima. RBC je postavio ciljanu cijenu od 250 dolara za dionice Fejsbuka, u odnosu na sadašnju cijenu od oko 187 dolara.

Facebook se već udružio sa nizom kompanija, uključujući Visa-u i PayPal, koje su investirale u novu kriptovalutu i ​​pomoći će u nadgledanju njene upotrebe. Kriptovaluta će se, kako se izvještava, povezati sa nekoliko valuta koje su vlade proglasile za sredstvo plaćanja (dekretni novac) kako bi se zaštitila od vrtoglavih promjena vrijednosti koje su ranije nanosile štetu drugim vodećim digitalnim valutama kao što je bitkoin.

Rukovodioci kompanije upozorili su u aprilu da bi Facebook mogao da se suoči sa novčanom kaznom u iznosu do rekordnih 5 milijardi dolara za kršenje pravila o privatnosti korisnika. Facebook je takođe među nekoliko tehnoloških kompanija, uključujući Guoogle i Amazon, za koje se očekuje da će se suočiti sa federalnim nadzorom u narednim mjesecima zbog mogućih kršenja propisa o konkurenciji.

Zbog svega ovoga se očekuje da bi nova kriptovaluta mogla da bude spas i u potpunosti da preoblikuje poslovanje kompanije. Analitičar Barclays-a Ross Sandler predvidio je u martu da bi Facebookova digitalna valuta do 2021. mogla da donese prihode od čak 19 milijardi.
Facebook Twitter Print