Kompanije i tržišta
Deset evropskih gradova se pobunilo protiv Airbnb-a
21.6.2019 07:09 | Indikator.ba
Deset evropskih gradova zahtijevalo je više pomoći od EU u borbi protiv Airbnb-a i drugih web-lokacija za iznajmljivanje, za koje tvrde da guše lokalno stanovništvo i mijenjaju lice susjedstva.

U zajedničkom pismu, Amsterdam, Barselona, ​​Berlin, Bordo, Brisel, Krakov, Minhen, Pariz, Valensija i Beč kažu da "eksplozivni rast" globalnih platformi za kratkoročni boravak mora biti na dnevnom redu sljedećeg seta evropskih komesara.

U aprilu je generalni advokat Evropskog suda pravde donio neobavezujuće mišljenje da se prema zakonu EU Airbnb treba smatrati pružateljem digitalnih informacija, a ne tradicionalnim agentom za nekretnine.

Taj status, ako ga potvrdi sud, omogućio bi Airbnb-u i sličnim platformama da slobodno djeluju preko bloka i, što je najvažnije, oslobodilo ih bilo kakve odgovornosti da osiguraju da posjednici poštuju lokalna pravila usmjerena na reguliranje odmora.

"Evropski gradovi vjeruju da bi se domovi trebali koristiti prvenstveno za život u njima", navodi se u priopćenju gradova izdatom u Amsterdamu. "Mnogi pate od ozbiljnog nedostatka stambenog prostora. Tamo gdje se domovi mogu iznajmljivati ​​turistima unosnije, nestaju sa tradicionalnog stambenog tržišta. ”

Gradovi su naveli da lokalne vlasti moraju biti u stanju da se suprotstave negativnim efektima buma kratkoročnih odmora, kao što su povećane rente za stalno nastanjene stanovnike i nastavak "turistifikacije" susjedstva, "uvođenjem vlastitih propisa u zavisnosti od lokalnih situacije".
Facebook Twitter Print