Komentari i analize
Ukupni krediti u BiH prvi put premašili 20 milijardi KM
27.6.2019 06:41 | Indikator.ba
Ukupni krediti u Bosni i Hercegovini prvi put su premašili cifru od 20 milijardi KM, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Centralne banke Bosne i Hercegovine.
Ukupni krediti u maju ove godine iznosili su 20,07 milijardi KM i povećani su za 5,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a za 3,0 posto u odnosu na decembar 2018. godine.

Nešto više od polovine kredita, ili tačnije 53,2 posto je u eurima.

Najveći dio ukupnih kredita, 9,58 milijardi KM ili 47,7 posto, čine krediti stanovništvu, kao i krediti plasirani privatnim preduzećima koji iznose 8,87 mlrd ili procentualno izraženo 44,2 posto.

Ostatak kredita otpada na javna preduzeća (419,8 miliona KM ili nešto više od 2 posto), vlade entiteta (413,6 mil KM, takođe oko 2 posto), a manji iznosi kredita predstavljaju krediti vladama kantona, općinama, neprofitnim organizacijama, fondovima socijalne zaštite...

U ukupnim kreditima datim građanima dominiraju nenamjenski potrošački krediti, koji imaju udio od 75,6 posto.

U izvještaju o kreditiranju u prvom kvartalu 2019. godine za region Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (CESEE) Vienna Initiative, u dijelu za Bosnu i Hercegovinu navodi se da se stopa odobravanja kredita poboljšala u posljednjih šest mjeseci, te da se i dalje očekuje poboljšanje.

- Svi segmenti imali su veću stopu odobrenja, osim kredita u stranoj valuti, dodaje se te navodi da se u sljedećih šest mjeseci očekuje isti obrazac s relativno većim poboljšanjem za potrošačke kredite.

Kreditni standardi su se smanjili tokom posljednjih šest mjeseci za sve segmente, osim za velika preduzeća i kratkoročne kredite. U budućnosti, bh. banke očekuju daljnje ublažavanje, posebno za potrošačke kredite i dugoročne kredite.
Facebook Twitter Print