Politika i društvo
Vino kao most za povezivanje zapadnog Balkana
29.6.2019 06:50 | Indikator.ba
"Vino kao most za povezivanje zapadnog Balkana" novi je projekt koji će povezati zemlje regije u pravcu promovisanja Balkana kao vinske regije.

"Iako je Balkan kao regija jedan od značajnijih proizvođača vina na svijetu, još nije poznata vinskoj i općoj javnosti, te stoga njena povezanost i ciljano zajedničko djelovanje mogu donijeti korist svim zemljama u regiji.

Cilj je da svi dionici u sektoru u svim balkanskim zemljama razmijene znanja i vještine, da uče jedni od drugih, da koriste znanje renomiranih stručnjaka i da zajednički promovišu regiju", rekla je Elena Mladenovska Jelenković, izvršna direktorica " Vina iz Makedonije", prenose makedonski mediji.

Udruženje "Vina iz Makedonije" u partnerstvu s organizacijama iz Beograda (Wine Q - Centar za kulturu vina u Republici Srbiji), Trebinje (Udruženje građana Salon žilavke iz Bosne i Hercegovine) i Podgorica (Vinska akademija Crne Gore) dobili su podršku Fonda za zapadni Balkan za stvaranje mreže u regiji, koja će djelovati u domenu povezivanja i zajedničke promocije vina iz balkanskih zemalja.

Cilj projekta je u prvoj godini stvoriti mrežu subjekata koji djeluju u zemljama Zapadnog Balkana, kao i u drugim zemljama na Balkanu, radeći u smjeru unapređenja vinarstva i vinskog turizma te izrade plana djelovanja nakon određenih aktivnosti koje će se početi realizirati od 2020. godine.

Zajedničke akcije, stvaranje zajedničke vinske priče i povezivanje vinskih cesta iz regije pridonijet će većoj promociji međunarodnih tržišta, ali i omogućiti zajedničko djelovanje u svim segmentima, počevši od vinograda, poboljšanja proizvodnje vina, kao i na području zakonodavstva.

Svi dionici u regiji koji rade u vinskoj industriji pozvani su da se pridruže stvaranju Balkanske vinske mreže s izravnim kontaktom s jednim od pomenutih partnera. U drugoj polovici godine (oktobar ili novembar 2019.) u Skoplju će se održati prva konferencija o Balkanskoj mreži vina, na kojoj će biti pozvani da se uključe predstavnici iz drugih zemalja balkanske regije.
Facebook Twitter Print