Kompanije i tržišta
EBRD mobilizira 87 mil eura iz GCF-a za pomoć zelenim gradovima
3.7.2019 09:50 | Indikator.ba
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je potpisala sporazum sa Green Climate Fund-om (GCF) kojim se oslobađa 87 miliona eura iz GCF fondova za pomoć gradovima u devet zemalja, uključujući i četiri u jugoistočnoj Evropi, a odnose se na klimatske promjene.

Doprinos GCF-a je prva tranša prema ukupnom iznosu od 228 miliona eura za potporu EBRD-ovim zelenim gradovima, ubrzanom urbanom održivom programu banke, navodi EBRD u priopćenju za novinare kasno u utorak.

Sredstva će podržati program EBRD-a za održivi urbani razvoj usmjeren na klimu u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Moldaviji, kao i u Armeniji, Gruziji, Jordanu, Mongoliji i Tunisu.

"Više od dvadesetak gradova sada su članovi zelenih gradova EBRD-a, a više od milijardu eura u EBRD-u i donatorskim sredstvima mobilizirano je za podršku programu", istaknula je banka.

Podrška GCF-a zelenim gradovima EBRD-a će se fokusirati na promoviranje klimatskih akcija u gradovima kroz ublažavanje stakleničkih plinova i prilagođavanje rastućim klimatskim rizicima, u skladu sa ciljevima GCF-a “, naveo je EBRD. U drugim dijelovima programa, investicije su također usmjerene na projekte za ograničavanje zagađenja vode, zraka i tla i poboljšanje upravljanja čvrstim otpadom.
Facebook Twitter Print