Menadžment
Osnivači digitalne banke N26 među top 100 austrijskih bogataša
5.7.2019 07:12 | Indikator.ba
Porodice Porsche i Piech ponovo su vodeće na ljestvici najbogatijih 100 Austrijanaca, prema novoj rang-listi koju je objavio poslovni magazin Trend.

No, za razliku od prethodnih godina, morali su se nositi s padom. Njihova imovina doživjela je pad za oko 2,4 milijarde eura na 37 milijardi eura. Glavni razlog za to je slab učinak dionica VW Grupe, u kojima porodice Porsche i Piech drže većinu putem svog Porsche Holdinga SE.

Osnivači Red Bull-a Dietrich Mateschitz (15,6 milijardi eura) i Elisabeth Schaeffler sa svojim sinom Georgom (7 milijardi eura) slijede drugo i treće mjesto na postolju, na koje su se ponovno vratili nakon preuzimanja Continentala, koji je uglavnom finansiran pozajmljenim sredstvima. Na četvrtom mjestu slijedi osnivač Novomatic-a Johann Graf (6,76 milijardi eura), samostalni milioner.

Godinu 2018. obilježio je preokret u mnogim carstvima, čije je vlasništvo - u glavnim holdinzima - bilo opterećeno najgorim prilikama na tržištu dionica od vremena finansijske krize.
U posmatranom razdoblju trend kontinuiranog rasta cijena nekretnina imao je stabilizirajući učinak.
Michael Tojner (31. mjesto), vlasnik Montana-Tech Grupe i vlasnik nekretnina, ponovno je među zvijezdama u usponu na ljestvici - ali investitor je trenutno u vidokrugu pravosuđa, njegova imovina u vrijednosti od 140 miliona eura upravo je konfiscirana, o čemu su izvijestili austrijski mediji.

Novi na ljestvici su dva osnivača berlinske digitalne banke N26, Valentin Stalf i Maximilian Tayenthal (na 87. i 88. mjestu) i porodica Knapp (rang 75), vlasnici brzorastućeg stručnjaka za logistiku Knapp AG.

Prema Trendu, stotinu najbogatijih Austrijanaca ove godine "teško" je oko 175 milijardi eura. To odgovara oko 10 posto austrijskog privatnog bogatstva. Više od 40 od ​​njih su milijarderi.
Facebook Twitter Print