Komentari i analize
Philip Morris zadržao liderstvo na tržištu cigareta u BiH
6.7.2019 16:44 | Indikator.ba
Phillip Morris zadržao je vodstvo na tržištu cigareta u Bosni I Hercegovini , dok je Fabrika duhana Sarajevo broj jedan u kategoriji duhana, pokazuju analize Euromonitora, izvještava Indikator.ba.
-Dok se British American Tobacco usredotočio na rast kroz akvizicije regionalnih proizvodnih kapaciteta i robnih marki, Philip Morris doo zadržao je sveukupno vodstvo cigareta u Bosni i Hercegovini 2018. godine. Tvrtka je tokom razdoblja prošle godine prilagodila svoj asortiman proizvoda kako bi ga uskladila sa ključnim trendovima u razvoju, kao što su pomak prema premium proizvodima, zakonska ograničenja i promjene u okruženju distribucije, navodi Euromonitor.
Analitička kuća podsjeća da se British American Tobacco usredotočio na konsolidaciju regionalne prerade duhana, počevši od preuzimanja duhanske djelatnosti najvećeg regionalnog proizvođača Adris Grupe d.d. do akvizicije Fabrike duhana Sarajevo i niza Bulgartabac brandova uključujući sve one koje proizvodi Fabrika duvana Banja Luka.
-Kao rezultat ove aktivnosti, povučeno je nekoliko vrlo popularnih regionalnih brandova ili zamijenjeno međunarodnim brandovima tvrtke British American Tobacco, dodaje Euromonitor.
Tokom posmatranog razdoblja došlo je do jasnog trenda udvostručenja udjela premium cigareta u ukupnim cigaretama, dok su se ekonomični i srednjecjenovni proizvodi smanjili. Na prvi pogled, navode iz Euromonitora, to proizvodi osjećaj da potrošači kupuju više premium cigarete usred konstantnog porasta cijena.
Vodeći domaći proizvođač duhana za pušenje - Fabrika Duhana Sarajevo d.d, sada podružnica tvrtke British American Tobacco Plc, dominira tržištem duhana u Bosni i Hercegovini.
-Prvobitna strategija koju je Fabrika duhana Sarajevo koristila za povećanje udjela duhana bila je da iskoristi svoju popularnost u cigaretama i snažne odnose s ključnim trgovcima kako bi privukla potrošače na duhan, što je na početku razdoblja revizije bila znatno povoljnija alternativa za pušenje od cigareta, obrazlažu u Euromonitoru.

Duhanom za pušenje u Bosni i Hercegovini, prema ovoj analitičkoj kući, dominiraju robne marke koje se nalaze na donjem kraju cjenovnog spektra. Jedina značajna marka koja nije pozicionirana kao ekonomična u katetegoriji duhana za pušenje je Golden Virginia kompanije Imperial Tobacco BH doo.

U 2018. godini, napominje Euromonitor, došlo je do velikog pada proizvodnje cigareta u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Ove regije imaju zasebne statističke urede, koji su izvijestili o značajnom smanjenju.

U 2018. godini cigarama i cigarilosima u Bosni i Hercegovini dominirali su međunarodni stručnjaci u formatu koji predvode evropski proizvođači cigarilosa Manifatture Sigaro Toscano SpA, Arnold André Cigars GmbH & Co KG i The Burger Group.

Euromonitor navodi i da grijani duhanski proizvodi nisu bili službeno dostupni u Bosni i Hercegovini 2018. godine, a bilo je moguće kupiti rabljene grijane duhanske uređaje na internetskim stranicama. Međutim, ta prodaja je vrlo ograničena.
Kad je riječ o elektroničkim cigaretama Umbrella Corp doo bila je neprikosnoveni lider u 2018. godini. Ona je incijalno i donijela e- cigarete masovno u zemlju.
Facebook Twitter Print