Politika i društvo
Turska otpala iz utrke za Volkswagenovu novu tvornicu?
9.7.2019 06:20 | Indikator.ba
Njemački proizvođač automobila Volkswagen odustao je od planova za izgradnju proizvodnih pogona u Turskoj vrijednih više milijardi eura, objavio je dobro informirani novinar na Twitteru 5. jula.

"Saznao sam da Volkswagen neće nastaviti s investicijom", rekao je Emre Ozpeynirci, koji u velikoj mjeri izvještava o lokalnoj automobilskoj industriji u novinama Hurriyet.

Prema Ozpeynirciju, Volkswagen je iznio nekoliko "teških" zahtjeva za ulaganje, koje je predsjednik Recep Tayyip Erdogan smatrao "neprihvatljivim".

Nije rekao što su to bili neprihvatljivi zahtjevi.

Ozpeynirci je u Hurriyetu krajem juna napisao da će njemački proizvođač automobila najaviti veliku investiciju u Turskoj u roku od dvije sedmice.

Prema prvobitnom izvještaju, Volkswagen je planirao uložiti 2 milijarde eura u tvornicu u Manisi, koja će proizvoditi modele Seat Ateca i Škoda Karoq u podružnicama VW grupe.

Ranije su se u medijima kao moguće destinacije za novu tvornicu VW-a osim Turske pominjale Srbija, Rumunija i Bugarska, da bi krug kandidata bio sveden na Tursku i Bugarsku.
Facebook Twitter Print