Život i umjetnost
Retro biznis: Električni "fićo" na skopskim ulicama
9.7.2019 06:36 | Indikator.ba
Na ulicama glavnog grada Sjeverne Makedonije Skoplja još uvijek se mogu vidjeti nekadašnje popularne "zastave 750". Sada su i nečujne, jer ih pokreće električni motor. Riječ je o novom biznisu kojeg su pokrenuli u preduzeću BB Classic uz potporu vlade.

Svijetloplavi "fićo" nečujno vozi ulicama Skoplja i podsjeća na vremena Jugoslavije, izvijestili su u reportaži u Automotive News Europe, gdje su, u vezi s električnom zastavom 750 naglasili priču o poslu u kojem je riječ o preradi starih automobila u električne.

Lokalna tvrtka BB Classic sa sjedištem u Skoplju to čini uz pomoć vladinog fonda za inovacije, koji je dijelom namijenjen promovisanju ekološki prihvatljivih tehnologija.

Sjeverna Makedonija, koja želi pristupiti Evropskoj uniji, a gdje će stroža pravila o emisijama stupiti na snagu 2020. godine, bori se s jakim zagađenjem zraka uzrokovanim emisijama automobila i ugljena. Također planiraju subvencije za kupnju automobila sa manje štetnih emisija.

Direktor BB Classic Cars Milorad Kitanovski kaže da je preoblikovana "zastava 750", proizvedena u srpskom Kragujevcu ranih šezdesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, ista ili bolja od izvorne.
"Motor ima mnogo veći potencijal za mnogo veći kapacitet i brzine. Međutim, maksimalnu brzinu smo ograničili na 120 km / h", rekao je Kitanovski.

Obrađeni automobili opremljeni su električnim motorima koje proizvodi njemački Kessler, koji ima tvornicu u Sjevernoj Makedoniji.
Kitanovsky nije rekao koliko je tvrtka uložila u konverziju.

Automobil može voziti 150 km s jednom punjivom baterijom, dok je vrijeme punjenja oko tri sata s kućnim punjačem i samo 15 minuta s brzim punjačima.
"Trošak tri sata punjenja je manji od 1 euro, za 10 kilovata, koliki je kapacitet baterije", kaže Kitanovski.

Nije jeftino

Cijena je oko 20.000 eura, a tvrtka je prvenstveno okrenuta međunarodnim kupcima. Za usporedbu, Porsche Makedonija nudi električne automobile Volkswagen e-up i e-golf za 25.000 eura ili 37.000 eura.
Facebook Twitter Print