Komentari i analize
Ugašeni mostarski Aluminij crna vijest za bh. ekonomiju
10.7.2019 05:57 | Indikator.ba
Piše: Borivoje Simić

Četiri minuta iza ponoći Aluminij d.d. Mostar iskopčan je s visokonaponske mreže, čime su pokopane nade da će se dogoditi čudo u koje je potajno vjerovao direktor ovog preduzeća Dražen Pandža.

Nagli prestanak rada pogona prouzrokuje hlađenje i stvrdnjavanje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama što će napraviti ogromne štete, pa stoga Aluminij u obliku u kojem je dosad postojao evidentno neće više funkcionisati.

Kakva će biti sudbina giganta sa najčistijim aluminijom u Evropi teško je u ovom trenutku predvidjeti, ali ono što je izvjesno jeste da prestanak rada donosi ogromne štete ne samo za 900 zaposlenih, njihove porodice, dobavljače i druge, nego i za cijelu bosanskohercegovačku ekonomiju.

Aluminij ima veliku važnost kao jedan od najvećih proizvođača u Bosni i Hercegovini i jedan od najvećih izvoznika te će se gašenje pogona osjetiti u svim parametrima koji mjere uspješnost bh. ekonomije a već je sasvim izvjesno da će sve relevantne insitucije imajući ovaj događaj u vidu morati unekoliko smanjiti procjene budućeg rasta bosanskohercegovačkog BDP-a.

Brojke govore da je samo prošle godine Aluminij ostvario gotovo 540 miliona KM prihoda, a njegov izvoz iznosio je 389,2 miliona KM.
U ukupnom bosanskohercegovačkom izvozu, koji je prošle godine iznosio 12,2 milijarde KM Aluminij je učestvovao sa 3,17 posto.

Nekada je taj procenat bio puno veći, ali i ovako Aluminijevo posrnuće donijet će velike ekonomske posljedice. Uz direktni uticaj prestanka rada, vrlo je bitan indirektni uticaj jer jedan veliki proizvođač vuče sa sobom ogroman broj drugih kompanija koje ovise o njegovom radu.

Poznato je da Aluminij ima saradnju sa domaćim kompanijama kao što je Feal Široki Brijeg, Allow Wheels Jajce i druge, a osim njih trpjet će i morati potražiti druge partnere cijela industrija prerade aluminija koja, zajedno s proizvodnjom, godišnje ostvaruje prihod od oko milijardu KM i 700 miliona KM vrijednosti izvoza te zapošljava više od 2.000 radnika.
Osjetit će to i više hiljada kooperanata, ali i veliki broj poslovnih partnera izvan BiH koji je oslonjen na Aluminij i aluminijsku industriju BiH a u značajnoj mjeri i Luka u Ploče u Hrvatskoj koja je 20 posto kapaciteta angažovala za hercegovačkog diva.

Ne treba ispustiti iz vida da će to osjetiti država i njeni socijalni fondovi, ali da će određeni pad doživjeti i potrošnja.

Nakon što je ugašena struja, a strateški partner Glencore odustao od kupovine, jasno da će se morati drugačije razmišljati o mostarskom preduzeću i graditi njegova neka nova budućnost na drugačijem konceptu od sadašnjega.

Prema dostupnim podacima, ukupna imovina kompanije iznosi 408,2 miliona KM, pa eventualno pokretanje stečaja, o kojem je još ranije govorio premijer Federacije BiH Fadil Novalić, značilo da bi od giganta malo što ostalo nakon što se namire povjerioci.
Naime, ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona KM, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.
No, koliki je stvarni tek trebalo bi biti utvrđeno, a vrlo je vjerovatno da prelazi vrijednost imovine.

I dok je vlast još juče najavila da će isplatiti radnike koji ostaju bez posla za neuvezani staž, jasno je da za Aluminij i njegove vlasnike nastupa težak period u kojem će se uglavnom baviti posljedicama teško održivog poslovnog modela zaosnovanog na visokim cijenama električne energije.
Facebook Twitter Print