Kompanije i tržišta
Multinacionalka Magna otvorila lakirnicu u Sloveniji
11.7.2019 05:13 | Indikator.ba
Multinacionalna tvrtka Magna Steyr službeno je otvorila lakirnicu u slovenskim Hočama, gdje od marta traje eksperimentalna proizvodnja.

Investicija Magne vrijedna je 146,4 miliona eura, a kompanija trenutno zapošljava 200 radnika.

Na otvorenju je izraženo zadovoljstvo zbog uspjeha ovog projekta, budući da je
bilo teškoća, posebno u izdavanju okolišne dozvole zbog čega je jedno vrijeme Magna prijetila da će se povući iz Slovenije.

Posebno sretan bio je biši ministar privrede Zdravko Počivalšek koji je najzaslužniji za dovođenje Magne. Slovenija je, prema njegovim riječima, investitoru dala 18,6 miliona eura poticaja.

Prvi čovjek tvornice David Adam kazao je da zasad još uvijek ostaju u probnom radu, jer im je potrebno još nekoliko mjeseci da dostave sve potrebne dokumente koji će dovesti do konačnog odobrenja za redovnu proizvodnju. Daljnje širenje, kazao je, ovisi prvenstveno o narudžbama.

Glavni izvršni direktor Magna Europe Gunther Apfalter također je bio tajanstven u pogledu planova proširenja koji predviđaju gradnju tvornice u kojoj bi se mogli proizvoditi kompletni automobili.

Kazao je kako kompanija ulaže velike napore da bi stekla nove poslove. Prema njegovim riječima, automobilska industrija trenutno je u vrlo nepredvidivoj fazi zbog elektrifikacije i razvoja autonomnih vozila, ali situacija se, barem za sada, ne može usporediti s globalnom ekonomskom krizom prije deset godina.

Magna je podnijela zahtjev za ekološku saglasnost za drugu i treću fazu projekta u Sloveniji.

U drugoj fazi projekt će se nadograditi sa novih 1.350. zaposlenih, a u trećoj fazi sa još 1.300, što je zajedno oko tri hiljade novih radnih mjesta.
Facebook Twitter Print