Politika i društvo
Političari obećavaju rješenje za Aluminij bez stečaja
11.7.2019 15:40 | Indikator.ba
Stečaj nije opcija, poručeno je nakon sastanka sindikalista mostarskog Aluminija i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića danas u Mostaru.

"Smatra se da će se u nekom dužem razdoblju biti svi radnici vraćeni na posao. Opcija stečaja nije aktuelna'', kazali su predstavnici sindikata novinarima nakon sastanka sa Čovićem", izvijestio je bljesak.info.

Potvrđeno je je i kako će se s bankama pregovarati oko kredita koje radnici imaju u bankama.

Povodom agonije Aluminija oglasio se i hrvatski ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je izjavio da će se sve vezano uz raspetljavanje slučaja mostarskog Aluminija dogoditi u nekoliko sljedećih dana.

"Na koji način će se priča razriješiti nije isključivo vezano samo za Vladu RH. Mislim da ljudi u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku rade na raspetljavanju i rješavanju situacije", kazao je ministar upitan da komentira situaciju oko Aluminija, a u kojem hrvatska država ima 12 posto udjela.

Prioritet u narednim aktivnostim hrvatskih političara na svim nivoima vlasti kao i Nadzornog odbora, Uprave i Sindikata bit će postepeno zbrinjavanje i briga o radnicima "Aluminija”, zaključeno je nakon zajedničkog sastanka predstavnika Sindikata i zaposlenika "Aluminija” te Nadzornog odora i Uprave s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i Jelkom Milićević.

Hitno će biti zatraženo od nadležnih institucija rješavanje obaveza za penzijsko osiguranje radnika "Aluminija", a osim zaključka da se ne ide u stečaj dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njenog dijela, zaključeno je kako je potrebno napraviti analizu o mogućem postepenom oživljavanju pogona.

Također, u priopćenju nakon sastanka navedeno je i da se očekuje pomoć od Vlade Republike Hrvatske, koja je 12-postotni suvlasnik "Aluminija".
Facebook Twitter Print