Komentari i analize
Promet na bh. berzama ovisi od dužničkih poslova države
16.7.2019 06:07 | Indikator.ba
Na Banjalučkoj berzi ostvareno je dvije trećine ukupnog prometa na bosanskoherecegovačkim berzama u prvom polugodištu 2019. godine.

Banjalučka berza imala je promet u periodu januar-juni u iznosu od 267,4 miliona KM, dok je Sarajevska berza u isto vrijeme zabilježila promet od 132,9 miliona KM, izvještava Indikator.ba.

Ovakav odnos oslikava različit intenzitet investicijske aktivnosti države (eniteta) od koje uvelike ovisi promet na domaćim berzama.

Zahvaljujući pojačanoj aktivnosti Vlade RS u zaduživanju dužničkim vrijednosnim papirima, na Banjalučkoj berzi čak 84,9 posto prometa realizovano je kroz javne ponude (obveznice sveukupno u iznosu od 187 miliona KM i trezorski zapisi u iznosu od 40 miliona KM).

Na redovni promet otpada svega 11,2 posto od ukupnog prometa, ili vrijednosno izraženo 29,8 miliona KM.

Budući da je Federalna vlada apsitinirala sve do maja sa izdanjima obveznica i trezorskih zapisa, i promet na Sarajevskoj berzi je "trpio" pa je ova berza zabilježila svega 33,21 % od ukupnog prometa koji je ostvaren na bh. berzama.

Za razliku od Banjalučke berze, na Sarajevskoj redovni promet je bio intenziviji i ukupno je iznosio 66,1 milion KM, te je bezmalo činio polovinu od ukupnog prometa.

Kretanje indeksa upućuje na pozitivan investicijski sentiment u prvom polugodištu 2019., jer su svi indeksi na obje berze zabilježili rast.

Izdvaja se SASX-10 koji je imao rast od 19,6 posto, a njegov vršnjak na Banjalučkoj berzi BIRS registrovao je rast od 8,5 posto.

Tržišna kapitalizacija obje berze takođe je bila u porastu, a Sarajevska berza (5,2 milijardi KM) ima osjetno veću kapitalizaciju od Banjalučke berze (3,8 milijardi KM).

Na Sarajevskoj berzi najveći promet zabilježili su emitenti Igman Konjic sa 11,6 miliona KM i Teledigital sa 11,3 mil KM, dok je u redovnoj trgovini na Banjalučkoj berzi najlikvidniji bio Telekom Srpske sa prometom od 4,7 miliona KM.

Tržište novca, koje Banjalučka berza ima, za razliku od Sarajevske, bilo je neaktivno te je zabilježen samo jedan repo ugovor, i to državnim 9-mjesečnim obveznicama u vrijednosti od 6.681 KM.
Facebook Twitter Print