Politika i društvo
Krizno vijeće Aluminija traži razumijevanje banaka za radničke kredite
16.7.2019 09:21 | Indikator.ba
Krizno vijeće Aluminija radit će na ostvarenju komunikacije s čelnim ljudima komercijalnih banaka i kreditnih organizacija, priopćeno je u utorak iz Aluminija.
Od banaka će tražiti ''maksimalno razumijevanja za kreditne i druge obaveze koje zaposlenici Aluminija imaju'', te je bitno, navode, s obzirom na brojnost pogođene populacije od oko 900 obitelji, postići najveću moguću relaksaciju na tomu planu.
Radna grupa, okupljena oko Kriznog vijeća, pregovore u vezi rješavanja problema nekadašnjeg giganta, koje je započela u ponedjeljak, nastavila je i u utorak. Tom sastanku su, uz predstavnike Uprave, Nadzornoga odbora i Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija, sudjelovao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH.
U ponedjeljak su, navode, detaljno razmatrane prve analize o mogućnostima pokretanja ugašene proizvodnje u Aluminiju koje bi išlo u tri etape, počevši s Ljevaonicom, preko Anoda, do Elektrolize.
''Prvi je dan bio usmjeren na Ljevaonicu koja je, uvjetno kazano, najjednostavnija za pokretanje, dok je danas naglasak bio na razmatranju zahtjevnosti pokretanja proizvodnje u pogonu Anoda. Premda još nije moguće predvidjeti sve parametre, bitno je naglasiti kako je nužno ispuniti niz pretpostavki, od tehničkih do finansijskih, što ne će biti moguće bez konkretnog angažmana svih suvlasnika, u prvom redu Vlade FBiH'', priopćeno je.
Radna grupa, tvrde, predana je postavljenoj zadaći, a to je oživljavanje proizvodnje u Aluminiju i zbrinjavanje radničke populacije. Na tomu je tragu posebno je bilo govora o sudbini Aluminijevih radnika i o iznalaženju načina za premošćivanje aktualne situacije, navode iz odjela korporativnih komunikacija Aluminija.
Facebook Twitter Print