Politika i društvo
Potpisan ugovor na koji se čekalo petnaest godina
16.7.2019 16:10 | Indikator.ba
Direktor "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić izjavio je da je danas u Zagrebu potpisan ugovor sa preduzećima koja će graditi most na Savi kod Gradiške koji će povezati BiH u Hrvatsku, te da bi izgradnja mogla početi već za mjesec.

Topić je istakao da su u ime investitora ugovor potpisali predstavnici Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara u tehničkom mandatu i preduzeća “Hrvatske ceste”, a u ime izvođača radova predstavnici kompanije “Integral inženjering” iz Laktaša.

Osim ove kompanije u konzorciju koji će graditi most su i hrvatske firme "Đuro Đaković montaža" i "Zagreb-montaža".

“Ovo je veoma važan dan jer od danas više nema natrag, nego samo naprijed. Sve strane su ovim potpisom preuzele veliku obavezu i odgovornost”, naglasio je Topić.

Prema njegovim riječima, u narednih mjesec dana trebalo bi da bude priveden kraju i tender za izbor nadzornog organa.

"U tom periodu i izvođač radova treba da izvrši mobilizaciju svojih kapaciteta tako da bi za mjesec dana mogli biti stvoreni uslovi da bude uveden u posao i da počnu radovi. Cilj nam je da iskoristimo što je moguće više vremena ove kalendarske godine prije zime, a da većina radova bude planirana za iduću godinu. Rok za završetak radova je 30 mjeseci i to je sasvim dovoljno vremena da budu završeni”, kaže Topić.

Vrijednost radova je 19,54 miliona evra bez PDV-a, a izgradnju mosta ravnopravno finansiraju BiH i Hrvatska.

Most će biti dug 426 metara, a širok 22,6 metara i imaće po dvije kolovozne trake u svakom smjeru.

Planirano je da nakon završetka mosta budu izgrađeni i odvojeni granični prelazi, a kada svi radovi budu završeni biće omogućen brži protok ljudi i roba, te normalano odvijanje života u Gradišci.

Priča o izgradnji mosta na Savi traje još od 2004. godine.
Facebook Twitter Print