Tržište kapitala
Novi investitor na tržištu fondova iza kojeg stoji austrijski kapital
18.7.2019 05:43 | Indikator.ba
Novi investitor iza kojeg stoji austrijski kapital pojavio se na tržištu investicionih fondova u Bosni i Hercegovini, izvještava Indikator.ba.

Društvo WVP Versicherungs Vermittlungs Gesellschaft m.b.H. Graz registrovalo je Društvo za upravljanje investicionim fondovima WVP Fund Management a.d. Banja Luka, koje je 15. jula i upisano u Registru za hartije od vrijednosti Republike Srpske.

Primarnom emisijom emitovano je 17.500 akcija nominalne vrijednosti 20 KM po akciji, a ukupna vrijednost emisije je 350.000 KM.

Prethodno je WVP Versicherungs Vermittlungs Gesellschaft dobio dozvolu Komisije za hartije od vrijednosti RS za sticanje kvalifikovanog učešća od 29,87% udjela u osnovnom kapitalu DUF-a "WVP Fund Management“ a.d. Banja Luka, a osim njega osnivači su i povezani subjekti - Društvo za zastupanje u osiguranju "WVP" a.d. Banja Luka 40 posto udjela i "VFP FOND MENADŽMENT" a.d. Skoplje sa 25% udjela u osnovnom kapitalu.

Austrijski investitor pojavio su se kao ulagač u cijelom regionu, budući da je osim u BiH osnovao društva za zastupanje i posredovanje u osiguranju u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Osim u Banjaluci društvo za zastupanje u osiguranju "WVP" registrovano je i u Sarajevu.

U Srbiji WVP posjeduje investicione fondove.

Austrijski WVP Group sa sjedištem u Grazu je međunarodna grupacija za finansijsko savjetovanje. Osnovan je 1985. godine s idejom stručnog savjetovanja klijenata o finansijskim ulaganjima. Danas posluje u 16 zemalja srednje i istočne Evrope.

Na tržištu Banjalučke berze trenutno ima aktivnih 17 otvorenih investicionih fondova.
Facebook Twitter Print