Politika i društvo
Političari osuli tešku paljbu po Facebookovoj valuti Libra
18.7.2019 06:49 | Indikator.ba
Političari su osuli tešku paljbu protiv Facebokovog projekta digitalne valute "Libra".
Dok je u američkom Kongresu trajalo saslušanje Facebookovog menadžera Davida Marcusa, Libra je dominantna tema dvodnevnog sastanka na vrhu zemalja G-7.

Političari su boje da će široko rasprostranjeno usvajanje digitalne valute od 2,38 milijardi korisnika Facebooka nadjačati finansijski sistem.

Libra izaziva posebnu uznemirenost u Evropi, pogotovo što Facebook želi administraciju Libre prenijeti na Ascijaciju Libra u Švicarskoj a u kojoj dominiraju američke korpacije.

"Lansiranje valute ne pripada privatnim preduzećima, već je to ključni element državnog suvereniteta", istaknuo je njemački ministar finansija Olaf Scholz. "Euro jeste i ostaje jedino zakonsko sredstvo plaćanja u eurozoni", kazao je.

Prema internom dopisu njemačkog Ministarstva finansija, njemačka Bundesbank će raditi s vladom kako bi ispitala kako spriječiti Libru kao alternativu državnoj valuti. Francuski ministar finansija Bruno Le Maire rekao je da se Facebook u sadašnjem obliku s projektom ne može nastaviti. Otpor Evrope je masivan.

S druge strane, druge zemlje poput SAD snažno insistiraju na rigoroznoj regulaciji digitalnih valuta. "Vjerujem da će politika SAD-a upotrijebiti Libru kao testni slučaj za stvaranje zakonodavstva za kriptovalute i bilo koji drugi oblik digitalnog novca", spekulira Patrick Heusser iz pružatelja finansijskih usluga Crypto Broker.

Već postoji "gusta šuma propisa" koje se Libra mora pridržavati, objašnjava za Standard Friedrich Jergitsch, partner i stručnjak za tržište kapitala na Freshfields Bruckhaus Deringer.

I u pogledu zaštite podataka, plaćanja i pranja novca, postoje brojni nacionalni ili evropski propisi koje treba ispuniti. U Austriji, na primjer, prema Jergitschu, Asocijacija Libra već bi bila u regulatornom području kreditne institucije.

Facebookov menadžer Davidu Marcus kazao je u američkom Konresu da Libra nije zamišljena kao konkurencija državnim valutama. Prema njegovim riječima, Libra će biti uvedena tek nakon što se riješe sve regulatorne zabrinutosti i dobiju sve dozvole.

Još odranije plan za pokretanje digitalnog novca Libra naišao je na kritike regulatora, središnjih banaka i vlada.
Facebook Twitter Print