Ekonomija
Porastao interes poljoprivrednika za osiguranje usjeva
18.7.2019 08:57 | Indikator.ba
U posljednjih godinu i po dana poraslo je interesovanje poljoprivrednih proizvođača za osiguranje usjeva, kazao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Razlozi za to su klimatske promjene i gotovo da nema godine kada nema vremenske nepogode koja nanese štetu poljoprivrednim usjevima. S druge strane, subvencije za osiguranje koje daje Ministarstvo poljoprivrede Srpske od 50 odstvo iznosa premija osiguranja stimulativne su za poljoprivredne proizvođače.

- Mi očekujemo da će u narednim godinama i svake godine interesovanje da raste i da će sve veći broj poljoprivrednih proizvođača osiguravati svoje usjeve – kaže Marinković, izvijestio je RTRS.

Iako ideja o osiguranju poljoprivrednih uslova, uprkos njenoj važnosti za zaštitu prinosa, i dalje ne okuplja dovoljan broj pristalica među poljoprivrednicima, Marinković smatra da ona u našem društvu ide uzlaznom putanjom i da se u narednom periodu očekuje povećano interesovanje.

– To se posljednjih godina uozbiljilo. Široka je lepeze zaštite i ima više osiguravajućih kuća koje nude povoljne premije, a kada se uzme 50 odsto subvencije Ministarstva, onda se to isplati. Mislim da je veoma mali rizik uplate premije u odnosu na rizik od štete i da će poljoprivredni proizvođači svakako sve više pribjegavati osiguranju usjeva. Vidjećemo do koje mjere će ići i subvencije, ali i kako će osiguravajuće kuće reagovati na ovu, najnoviju nastalu štetu kod ljudi koji su osigurali svoje usjeve. Tada ćemo imati neku objektivniju sliku o tome – dodaje on.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS poručuju da je osiguranje proizvodnje poljoprivrednih proizvođača apsolutni trend i u Evropi i u svijetu i da RS taj trend mora pratiti.
Facebook Twitter Print