Kompanije i tržišta
"Bitcoin Suisse" podnosi zahtjev za bankarsku licencu u Švicarskoj
18.7.2019 10:29 | Indikator.ba
Švicarski kripto broker "Bitcoin Suisse" je podnio zahtjev za licencu za bankarske poslove i hartije od vrijednosti kod švicarskog finansijskog regulatora, potvrdila je kompanija u saopštenju za medije 16. jula, prenosi portal Cointelegraph.rs

Bitcoin Suisse, koji je dio udruženja "Kripto dolina", saopštio je da je podnio zahtjev Švicarskoj upravi za nadzor finansijskih tržišta.

Razlog je, kako se navodi, potreba da se prilagodi regulatornom okruženju vezanom za kriptovalute koje se brzo mijenja čak i u Švicarskoj koja je poznata po svom proaktivnom stavu prema sektoru.

"Ove licence bi omogućile Bitcoin Suisse” da dodatno proširi svoju ponudu sa regulisanim uslugama i proizvodima, čime bi ojačala svoju poziciju vodećeg provajdera kripto finansijskih usluga", navodi se u saopštenju.

Pripremajući se za dobijanje licence, kompanija je otkrila da je deponovala 45 miliona švicarskih franaka sa neimenovanom lokalnom institucijom, "kao zalog za bankarsku garanciju, obezbjeđujući fiat depozite klijenata i udružene kripto depozite".

Ta cifra bi uskoro dostigla 55 miliona franaka, dodaje se u saopštenju.

Pri podnošenju zahtjeva za status banke, "Bitcoin Suisse" se pridružuje nizu drugih kandidata iz kripto prostora, uključujući banku udruženja "Kripto dolina" Bank Seba i blockshainin startup Signum.

Prošlog mjeseca, švicarski subjekt Dukascopy je objavio da će pokrenuti i početi sa testiranjem stablecoina na bazi Itirijuma koji će biti vezan za valute, uključujući franak i euro.
Facebook Twitter Print