Život i umjetnost
Kuća 4 predstavljat će BiH na Graditeljskoj nagradi CEMEX
18.7.2019 10:39 | Indikator.ba
Kuća 4 predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Graditeljskoj nagradi CEMEX, međunarodnom natjecanju za najkvalitetnije radove u području graditeljstva. Dodjela priznanja održat će se u novembru u Meksiku.

Neovisni stručni Odbor nagrade, doc. dr. Gordana Broćeta, prodekanica za naučno-istraživački rad s Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dr. sc. Ivo Čolak, redovni profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te poznati arhitekt Hasan Ćemalović, odabrao je Kuću 4 iz Banje Luke na lokalnom natjecanju. U međunarodnom izdanju nagrade odabrani projekt konkurirat će u kategoriji Stambene građevine zajedno s finalistima iz cijelog svijeta.

"Ideja ove nagrade je poticati talent u arhitekturi i graditeljstvu, razvijati globalnu kulturu inovacije i kreativnost, kao i poticati upotrebu novih betonskih tehnologija koje jamče visoku održivost u zgradarstvu i infrastrukturi. Ovaj je projekt zadovoljio sve ove kriterije pa vjerujem da će dostojno predstavljati našu graditeljsku tradiciju na svjetskom nivou", rekla je u ime Odbora nagrade doc. dr. Gordana Broćeta.

Porodični stambeni objekat "Kuća 4" izgrađen na uzvišenju sa pogledom na Banjaluku, svedenog je savremenog arhitektonskog izraza. Jednostavna, na tek nekoliko oblikovnih elemenata redukovana kuća, ima ulogu kontrapunkta u odnosu na postojeće okruženje. Funkcionalna organizacija objekta od 320 m2 izvedena je kroz tri nivoa prilagođena potrebama korisnika i zahtjevima izrazito strmog terena.

Programski okvir objekta objedinjuje dva osnovna sadržaja – porodičnu kuću i kuću za odmor sa pratećim sadržajima. Prostorni gabariti, ograničenost saobraćajnog pristupa i potreba za zadržavanjem zatečenih starih stabala su uslovili grupisanje ova dva sadržaja u jedinstvenu arhitektonsku formu.

Unutrašnji prostor kuće otkriva se prema stepenišnoj vertikali preko ostakljenog ulaza dajući uvid u sve ono što se događa unutar objekta i na nivou vertikalnih komunikacija. Ovakav koncept omogućava da posjetioci objekta i okolni stanovnici postanu učesnici eventualnog dešavanja iako fizički nisu u objektu.

Mase objekta oblikovane su na najjednostavniji mogući način, bez strukturalnih pojedinosti, osim drvenih elemenata za zaštitu od sunca koji su aritmični, ali ne razbijaju jedinstvo površina. Umjesto raskošne pojavnosti, ovdje se poštuje zahtjev za ograničavanjem i suzdržanošću.

Projekti iz Bosne i Hercegovine već godinama učestvuju na međunarodnom izdanju ove nagrade. Uz brojne dobitnike u posljednjoj dekadi, treba istaći i da je prošle godine Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu osvojila drugo mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine na međunarodnom nivou, u konkurenciji čak sedamdesetak građevinskih projekata iz cijelog svijeta.

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je 1991. sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog sudjelovanja u međunarodnoj graditeljskoj kulturi.

Arhitektonski par Čvoro već je prepoznat od strane struke i nagrađen na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX. Naime, još 2010. godine njihov je projekt Rekonstrukcije i uređenja ulice Kralja Petra I. Oslobodioca u Prijedoru osvojio prvu nagradu u kategoriji Pristupačnost, te treću nagradu u kategoriji Infrastrukturnih projekata.
Facebook Twitter Print