Kompanije i tržišta
Vinci pokrenuo modernizaciju beogradskog aerodroma "tešku" 730 miliona eura
18.7.2019 12:37 | Indikator.ba
Francuski Vinci Airports službeno je pokrenuo projekt vrijedan 730 miliona eura za modernizaciju zračne luke Nikola Tesla u glavnom gradu Srbije u Beogradu.

Ulaganja će biti izvršena tokom 25-godišnjeg koncesijskog razdoblja zračne luke Nikola Tesla, a cilj im je omogućiti da u konačnici opslužuje 15 miliona putnika, priopćio je Vinci Airports.

Radovi na modernizaciji bit će provedeni u sinergiji s Vinci Construction Grands Projets i podići će kvalitetu usluge zračne luke prema najvišim međunarodnim standardima, saopćio je Vinci.

Projekt je 16. jula službeno pokrenuo francuski predsjednik Emmanuel Macron tokom posjeta Srbiji, dodali su zračne luke Vinci.

"U narednih 25 godina blisko ćemo surađivati ​​sa srbijanskim vlastima kao ključnim partnerom ekonomije zemlje. Cilj Vinci Airportsa je učiniti Beograd budućim čvorištem u jugoistočnoj Evropi", rekao je predsjednik zračne luke Vinci Nicolas Notebaert.

Osim toga, Vinci Airports će pokrenuti AirPact, svoju politiku zaštite okoliša, koja uključuje upravljanje otpadnim vodama, upravljanje otpadom i razvoj solarne energije na beogradskoj zračnoj luci, priopćila je tvrtka.

Vinci Airports službeno su preuzeo upravljanje aerodromom u Beogradu u decembru. U ožujku 2018. godine francuska tvrtka potpisala je ugovor o koncesiji na 25 godina koji pokriva finansiranje, rad, održavanje, proširenje i nadogradnju zračne luke.

Beogradska zračna luka servisirala je 2,611 miliona putnika u prvoj polovici 2019. godine, što je 5,9% više u odnosu na prethodnu godinu.
Facebook Twitter Print