Najbolji poslovni potez
Najbolji potez u turizmu u Bosni i Hercegovini: Ljeto počelo investicijama
29.7.2019 04:33 | Indikator.ba
Sa prvim danima ljeta 2019. godine portal Indikator. ba započeo je analizu poslovnih odluka u turizmu da bi na osnovu provedenih istraživanja u septembru proglasio najbolji potez u ovom privrednom sektoru.
Projekat je nepristrasan i neprofitabilan, a odvija se uz konsultantsku pomoć Sveučilišta u Dubrovniku - Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju u okviru kojeg se realizuje i studij turizma, po mnogima jedan od najprestižnijih u regiji.

Prema sugestiji glavne konsultantice prof. dr. Ivane Pavlić u fokusu izbora najboljeg poteza biće oni koji se zasnivaju na revitalizaciji zapuštenih prirodnih područja, prenamjeni prostora u korist turističke djelatnosti i redizajn industrijskih objekata koji se više ne koriste za industriju.
Ako bi imali odluke koje će te objekte pretvoriti u luksuzne hotele, restorane, zone za odmor i rekreaciju, Bosna i Hercegovina bi, prema mišljenju Ivane Pavlić, uspješno slijedila trend koji se u svijetu već prepoznaje i imala klijentelu koja je spremna platiti taj luksuz. Svaku od takvih inicijativa portal Indikator.ba će u okviru ovog projekta zabilježiti i afirmisati.

Na listu potencijalnih dobitnika priznanja za najbolji poslovni potez u turizmu za sezonu ljeto 2019. godine analitičari projekta uvrstili su: otvaranje novih hotela na Sokocu i u travničkoj čaršiji; revitalizacija doka sa deset lađa na obali Trebišnjice u Trebinju; uređenje jezera Mahnjača kod Banje Luke; odluku Opštine Kakanj da nađe investitore za razvoj hotelsko-turističke i banjske djelatnosti na potencijalima termalne ljekovite vode u Tičičima.

Saradnici ovog portala nastavljaju svakodnevno prkupljanje podataka o aktivnostima u turizmu, a prijedloge za nominaciju mogu dostaviti i pojedinci, institucije, lokalne zajednice, nevladine organizacije, udruženja u oblasti turizma, putovanja, rekreacije, sporta... To će, kao partner projekta, prema najavi potpredsjednika Mirsada Jašarspahića, pred kraj ljeta učiniti i Privredna komora Federacije BiH.

Ovo je druga godina kako indikator.ba bira najbolji potez u turizmu u ljetnoj sezoni. Dobitnici priznanja u 2018.godini bili su Općina Cazin, Klaster zdravstvenog turizma u Republici Srpskoj i novootvoreni Hotel Bank u Kiseljaku. Ovaj izbor bio je podržan od lanca drogerija i marketa DM u BiH.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print