Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez: Četiri hiljade novih radnih mjesta u Brčkom
1.8.2019 05:23 | Indikator.ba
Inicijativa STUDEN Grupe najvećeg investitora u prehrambenu industriju Bosne i Hercegovine da ulaganjem 500 miliona KM i otvaranjem 4.000 radnih mjesta ubrza rast i razvoj poslovnog ambijenta i kvalitet života građana u Brčkom ali i cijeloj regiji najbolji je poslovni potez u junu ove godine po ocjeni portala Indikator.ba.

Dobro zamišljenim projektom razrađeni su načini kako da visokokvalitetni proizvodi i usluge nađu svoje mjesto u potencijalu kojim Brčko Distrikt raspolaže. Njime su ubuhvaćeni i biznis planovi u turizmu, poljoprivrednoj proizvodnji, zabavi, infrastrukturi, te procesnoj industriji i logistici.

Uvođenje mobilne aplikacije za cijene goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je kreirana po ideji Federalnog ministarstva trgovine rangirano je na drugo mjesto među najboljim poslovnim potezima u šestom mjesecu. Građani na ovoj aplikaciji na najbolji način raspolažu sveobuhvatnim i pravovremenim informacijama o cijenama motornih goriva u istom momentu kada te informacije dobije i resorno ministarstvo. Njenim stavljanjem u funkciju olakšana je i djelatnost poslovnih subjekata.

Na treće mjesto rangirano je preuzimanje čapljinske tvornice keksa i vafla "Lasta" koja će ubuduće poslovati u okviru kompanije "Violeta" iz Gruda u vlasništvu Petra Ćorluke. Time je stvorena pretpostavka da tvornica koja se našla u stečaju nastavi rad i u narednom periodu. Ukupna procijenjena vrjednost "Laste" iznosila je 11,4 miliona KM.

Uspješno okončan posao promjene vlasništva nad slovenačkim trgovačkim centrima Merkur, ujedno i najveći posao te vrste u Sloveniji vrijedan 100 miliona euro, najbolji je poslovni potez u regiji. Akteri tog posla su Fond HPS Investment Partners i Fond LCN Capital Partners, oba sa sjedištem u Njujorku. Značaj poteza ogleda se i u činjenici da je Merkur Trgovina osigurala dugoročno korištenje centara. Sa svojim novim vlasnikom potpisala je ugovor o najmu na razdoblje od 25 godina, koje kasnije može produžiti dvaput na deset godina. U njima će tako moći moći ostati do 2064.

I najbolji poslovni potez u Evropi dogodio se u sferi trgovine nakon što je akvizicijska kompanija Global Commerce dostavila ponudu za preuzimanje njemačkog Metroa vrijednu 5,8 milijardi euro. Suvlasnici akvizicijske firme, Slovak Patrik Tkač i češki milijarder Danijel Kretinski, ocijenili su u saopštenju da njihova ponuda predstavlja "uvjerljivu i jedinstvenu priliku" za akcionare imajući u vidu teške uslove na tržišu i izazove s kojima se suočava Metro. Iz Metroa su odgovorili da će razmotriti ponudu dvojice investitora, a akcionare su savjetovali da u ovom trenutku ne prodaju svoje udjele ponuđačima.

Američka energetska tvrtka Anadarko najavila je ulaganje od 25 milijardi dolara u vađenje plina u teritorijalnim vodama Mozambika. Posrijedi je najveće inostrano direktno ulaganje u istoriji ove zemlje istakao je predsjednik Mozambika Filipe Nyusi na ceremoniji potpisivanja ugovora s čelnicima Anadarka.
Vađenje plina trebalo bi početi 2024. godine, uz procijenjenu proizvodnju od 12 miliona tona. Očekuje se da će projekt Dolphin Tuna "udvostručiti BDP Mozambika", istaknuo je čelnik američke tvrtke Al Walker.

U Anadarku su ponosni na najavljeno ulaganje, najavljujući otvaranje 5.000 radnih mjesta izravno povezanih s projektom i još 45 hiljada indirektno povezanih s vađenjem plina.

Bolji poslovni potez u junu u ostatku svijeta niko nije povukao čime je i posao analitičara portala Indikator.ba u ovoj kategoriji bio znatno olakšan. Ocjena tih istih analitičara je da je u poređenju sa obrađenim podacima u prvih pet mjeseci ove godine juni bio izuzetno plodotvoran po obimu i vrijednosti preuzimanjima i investicijama, moguće i najbolji u posljednjih nekoliko godina.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print