Kompanije i tržišta
Kinezi voljni preuzeti kompletnu proizvodnju Aluminija?
3.8.2019 05:52 | Indikator.ba
Plan ponovnog paljenja Aluminija koji je planiran za 1. septembar ove godine najviše ovisi o pronalaženju finansijskih sredstava potrebnih za taj takoreći "novi start".

Već je objavljeno, a to je naknadno i službeno potvrđeno, da je za početak potrebno pronaći nešto više od 20 miliona maraka, kako bi startala Ljevaonica u kojoj bi radilo više do 20 ljudi. Međutim, i dalje je nepoznato gdje će se tražiti ta sredstva i ko će biti taj investitor koji će biti spreman uložiti u ugašenu mostarsku kompaniju.

Federalni premijer Fadil Novalić, koji namjerava i u novom mandatu obnašati istu funkciju, potvrdio je da je interes za "ulazak" u Aluminij iskazao jedan kineski konzorcij čije ime nije otkrio javnosti. Ono što se u kuloarima može čuti, od ljudi koju su uključeni u taj pregovarački proces, jeste da je priča s Kinezima puno ozbiljnija od dosadašnjih pokušaja da se Vlada FBiH dogovori s Glencoreom i "famoznom" kompanijom iz Dubaija koja se nakon gašenja Aluminija više ne spominje, premda je bila predstavljena kao mogući spas, piše Dnevni list.

Navodno, Kinezi su voljni preuzeti kompletnu proizvodnju Aluminija, ne samo pojedine dijelove proizvodnje, ali ta informacija nije potvrđena, niti je dostupan plan "rekonstrukcije" preduzeća. Jedini zasad dostupni plan je onaj koji je prošle sedmice izradio "krizni stožer", a koji predviđa postupno dizanje na noge Ljevaonice, potom Anoda, a na kraju i Elektrolize, što bi koštalo oko 40 miliona maraka i donijelo bi oko 560 radnih mjesta. Nije poznato je li se o tom planu razgovaralo s Kinezima. Također, za sada je nepoznato na koji način se planira riješiti pitanje opskrbe električne energije, ali i pitanje duga kompanije od 400 miliona maraka.

Kako piše Dnevni list, u Aluminiju su sljedeće sedmice planirali započeti tehničke aktivnosti oko eventualnog dizanja dijela pogona na noge, ali to će ovisiti i o povratu PDV-a koji se očekuje.
Facebook Twitter Print