Politika i društvo
Kompanija dm prestaje s podjelom malih besplatnih plastičnih vrecica
6.8.2019 10:09 | Indikator.ba
Još svega šest dana kupci u dm prodavnicama će moći besplatno preuzeti male plastične vrećice prilikom kupovine, jer od 12.8. dm ih trajno povlači iz svoje ponude!

Naime, kako bi se reducirala upotreba tankih plastičnih vrećica, koje se u prosjeku koriste svega 12 minuta, dok njihova razgradnja traje nekoliko stotina godina, dm uvodi nove mjere kojima želi podstaći zaštitu okoliša i stimulisati kupce na savjesnu kupovinu. U prodaji će i dalje ostati čvršće plastične vrećice namijenjene višekratnoj upotrebi.

"Kao predvodnik primjene savremenih praksi održivog razvoja dm je prvi prodajni lanac u našoj zemlji koji je još 2012. uveo prodaju plastičnih vrećica umjesto besplatne podjele. Zabrinuti činjenicama i brojkama koje ukazuju kako u Bosni i Hercegovini godišnja potrošnja plastičnih vrećica iznosi više od milijardu komada, dok se na mjesečnom nivou troši sto miliona, odlučili smo se za novi korak koji za cilj ima da zajedno s našim kupcima doprinesemo zaštiti okoliša i očuvanju prirode", izjavila je Admira Isaković, voditeljica Nabave i Marketinga kompanije dm drogerie markt BiH i dodala kako u dm-u kupci mogu imati "ceker za cijeli život", jer u bilo kojoj dm prodavnici svoj dotrajali dm platneni ceker uvijek mogu besplatno zamijeniti za novi.

Kako bi ozvaničili početak ovih promjena, dm će na dan 12.8. svima koji obave kupovinu u iznosu od 20 KM i više poklanjati ceker UČINIMO SVJESNO.
Ova dm-ova inicijativa dio je društveno-odgovornih praksi koje velike kompanije širom svijeta realiziraju s istim ciljem, a to je redukcija plastičnog otpada.
Facebook Twitter Print