Kompanije i tržišta
Vlasnik Hapoela zainteresiran za kupnju Aluminija
6.8.2019 14:23 | Indikator.ba
Sarajevski "Dnevni avaz" u utorak je objavio da se fondacija "M.T. Abraham" koju vodi Amir Gross Kabiri, poduzetnik i vlasnik nogometnoga kluba "Hapoel" iz Tel Aviva, pojavila kao novi potencijalni kupac mostarskog "Aluminija", koji je prekinuo proizvodnju zbog nagomilanih gubitaka i nerentabilnog poslovanja.

Citirajući neimenovani izvor iz Vlade Federacije BiH, u čijem je vlasništvu 44 posto udjela u "Aluminiju", list tvrdi kako su predstavnici fondacije čije je sjedište u Parizu u tajnosti prošle sedmice boravili u Sarajevu gdje su se sastali s predsjednikom federalne vlade Fadilom Novalićem i pritom potvrdili kako su zainteresirani za ulaganje u mostarsku tvornicu.

Navodno su zatražili da im iz uprave "Aluminija" dostave pokazatelje o poslovanju.

"Za sada se ne može precizno utvrditi koliko ozbiljno su zainteresirani za ulazak u ''Aluminij'' i jesu li doista ozbiljan potencijalni strateški partner koji može ponuditi konkretan plan za izlazak mostarskoga preduzeća iz teške krize", kazao je za "Avaz" neimenovani dužnosnik entitetske vlade.

Neobično je da se o fonaciji "M.T. Abraham" na njenim mrežnim stranicama može naći kako je njena misija prije svega promovisanje kulture s naglaskom na impresionističku i savremenu umjetnost.

Istovremeno stoji kako fondacija djeluje u saradnji s kineskom industrijskom tvrtkom "China Machinery Engineering Corporation", a zapravo je ona ta koja ima bogato iskustvo u oblasti energetike i ima razgranate poslove po Evropi i svijetu.

U Vladi Federacije BiH planiraju nastaviti pregovore s tvrtkom "WAQT Trade LLC" iz Dubaija koja je ranije iskazala interes za preuzimanje "Aluminija" odnosno kupnju 44 posto državnog vlasničkog udjela i još 44 posto vlasništva koji je u rukama malih dioničara.
Facebook Twitter Print