Život i umjetnost
Zašto bum sa električnim automobilima u Norveškoj počinje da stvara probleme?
8.7.2019 07:09 | Indikator.ba
Više od polovice novoregistriranih vozila u Norveškoj su električna vozila, ali postepeno bum sa automobilima na baterije stvara probleme.

U zemlji planinina i fjordova električni automobili se dobro natječu sa plamenicima. Čak i stanovnici koji moraju prijeći veće udaljenosti prelaze na e-mobilnost. Pogotovo se često vide Teslina električna vozila. Model 3 bio je čak najprodavaniji e-automobil u Norveškoj u martu ove godine.

Da električna vozila budu toliko zastupljena pobrinula se država, a čarobna riječ za njenu ulogu je: subvencije.

U Norveškoj stanovnici ne plaćaju PDV na e-automobile, pa su im cijene u poređenju s plamenicima zanimljive. Također, visoke cestarine koje se javljaju u nekim regijama nestaju za vlasnike električnih vozila. Još jedna prednost: trajektima, čijom se upotrebom često zaobilazi puno fjordova, može se uštedjeti s e-automobilom. Dok to košta automobile sa dizel ili benzinskim motorom oko 20 eura, vlasnici automobila na baterije ne plaćaju ništa. Samo za sebe moraju platiti mali iznos. Za električna vozila, prema izvještaju ARD-a, također je porez na motorna vozila niži, parkiranje je besplatno, ovi automobili koriste autobusne trake u gradovima, a ponekad čak se i struja za punjenje baterija sponzorira.

Međutim, električna vozila postepeno postaju problem jer se važni prihodi za državu gube zbog snažnih koristi.

Na primjer, norveške ceste gotovo se u cijelosti finansiraju naplatom cestarina, koje se i dalje smanjuju kako se povećava broj električnih vozila. Država će, prema heise.de, na taj način ostati u roku od godinu dana bez prihoda u iznosu od tri milijarde norveških kruna, što je ekvivalent od gotovo 300 miliona eura. Za druge zemlje to nije puno, ali Norveška ima samo 5,3 miliona stanovnika, što je puno novca.

Postoje i neke kritike jer atraktivni program potpore u Norveškoj usmjerava stanovnike prema privatnom prijevozu umjesto da promoviše ekološki prihvatljiv javni prijevoz ili biciklizam u gradovima.

Što slijedi?

Norveška je postavila svoj cilj da od 2025. sa električnim automobilima postane CO2 neutralna u prometu. No, kako država ne bi previše opterećivala taj razvoj, zemlja mora donekle smanjiti svoju velikodušnost u pogledu e-mobilnosti.
Iako se štednja na PDV-u ne bi trebala poljuljati, već se razmišlja o ukidanju pogodnosti na cestarinima, kao i troškoviima za parkirališta i trajekte.
Facebook Twitter Print