Politika i društvo
Nakon skandala sa pranjem novca: Danske bank napušta Rusiju
7.8.2019 16:19 | Indikator.ba
Danske banka iznijela je planove za napuštanje Rusije do januara sljedeće godine nakon što su ovu dansku banku uzdrmale optužbe da je njena estonska podružnica bila umiješana u nevjerovatni skandal s pranjem novca u iznosu od 230 milijardi dolara, otkrio je IntelliNews.

U pismu svojim kontaktima, šef ruske podružnice Edvin Kornelius jučer je rekao "zbogom našem moskovskom korporativnom timu" kao i dijelu preostalog osoblja banke u Sankt Peterburgu. Kornelius je rekao da će preostali klijenti iz Moskve biti podržani iz Sankt Peterburga do potpunog zatvaranja zajmodavca u januaru sljedeće godine.

"Pripreme za dobrovoljno i uredno zatvaranje traju po planu, a oko 100 korporativnih grupa kupaca ostalo je, od 325 prije šest mjeseci", rekao je Kornelius, koji je za rusku operaciju bio zadužen od 2006. godine.

Zajmodavac planira nastaviti postupak likvidacije bez dogovora i tražiti od Centralne banke Rusije (CBR) da na jesen oduzme bankarsku dozvolu.

"Podložno i nakon pristanka CBR-a, planiramo završiti zatvaranje operacije najkasnije do kraja januara 2020.", dodao je Kornelius.

Ako se potvrdi, Danske bi bio najnoviji na rastućem popisu banaka u stranom vlasništvu koje izlaze iz Rusije. Danske je već zatvorio svoje estonsko poslovanje. Ta podružnica je između ostalog optužena za pranje novca za ukrajinske trgovce oružjem u Sjevernoj Koreji i Iranu.
Facebook Twitter Print