Život i umjetnost
Da li su aplikacije zaista korisne pri kupnji ili prodaji nekretnina?
8.8.2019 06:50 | Indikator.ba
Razmišljate li o kupovini nekretnine ili možda imate nekretninu koju želite prodati? Pitate se koliko vrijedi neka imovina? Nema problema, to je brzo i jednostavno kod kuće - barem tako obećava sve više aplikacija za procjenu vrijednosti nekretnina.

U trgovinama aplikacija nude se brojni digitalni pomagači. Neki od njih su potpuno besplatni, dok drugi zahtijevaju novac za pregled. Ali koliko su dobre ove aplikacije? Može li se čovjek zaista osloniti na rezultat ili one samo uzrokuju zbunjenost?

Ali, da bi se takve aplikacije uopće mogle koristiti, obično je potrebno da korisnici navedu razne privatne podatke poput imena, e-pošte ili telefonskog broja. Nakon toga fotografira se nekretnina i prikazuje se izračunata vrijednost. Međutim, fotografije zapravo nisu presudne. Oni se koriste samo za određivanje uz pomoć umjetne inteligencije je li fotografirani objekt stan ili kuća.

Umjesto toga, ostale informacije kao što su preneseni GPS podaci dolaze do izražaja, jer posebno mjesto određuje vrijednost nekretnine. Zatim se moraju ručno navesti podaci poput životnog prostora, godine izgradnje ili broja soba.

Daju li te aplikacije pouzdane informacije?

"Pažljivo ocjenjujem aplikacije za procjenu imovine. Budući da se procjene temelje na nekoliko kriterija i nedostaju im važni parametri, mogu dovesti do upitnih rezultata. Zato aplikacije ne služe ozbiljnoj procjeni", kaže za finanzen.net Dominique Ackermann, neovisni savjetnik za nekretnine. Ali to, očito, nije cilj digitalnih pomagača, oni bi trebali samo dati naznaku.

Za pouzdanu procjenu nekretnine savjet je ipak da taj posao prepustite stručnim ljudima, odnosno profesionalnim savjetnicima.
Facebook Twitter Print