Politika i društvo
Zarobljene investicije u Elektroprijenosu ugrožavaju izvoz struje
9.8.2019 06:41 | Indikator.ba
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u intervjuu za RTRS da je ključni problem preduzeća Elektroprenos BiH taj što se zbog neformiranja vlasti na nivou FBiH i BiH nije imenovao novi direktor, te dodao da je zbog toga "zarobljen" novac koji je predviđen za investicije.

- Tamo se nalazi novac, tačnije oko 170 miliona KM. Ta sredstva su predviđena za investicije upravo u toj oblasti. To nije novac za plate, za budžete ili Vladu, za penzije... - naveo je premijer Sprske.

Višković je kazao da već postoji veliki problem u Višegradu.
- Mi imamo u našoj čvornoj stanici u Višegradu jedan transformator koji je izgorio i to je definitivno potvrđeno. Mi smo već donijeli odluku da idemo u nabavku novog. Ljudi tamo ispituju i drugi transformator i veliko je pitanje da li je i on ispravan ili je i on izgorio. To znači da se može desiti da čvorna stanica u Višegradu više nema funkciju, kao i da dođemo u situaciju da nećemo moći da prodajemo višak električne energije Srbije - istakao je on.

Premijer je rekao da postoji problem i u Banjaluci, koja funkcioniše u posljednjih 10 godina sa dvije trafostanice, te dodao da je skoro bio problem u Mostaru kada je izgorio transformator.

- Veliki je problem što se zbog svega ovoga ugrožava isporuka električne energije u budućnosti i u cijeloj BiH - naglasio je on.
Facebook Twitter Print