Ekonomija
Gužva u segmentu srednjih banaka u BiH: Union banka i BBI ubrzano napreduju
10.8.2019 05:36 | Indikator.ba
Konkurencija među srednjim bankama u Bosni i Hercegovini zaoštrila se u posljednje vrijeme, a veliku gužvu koja je zavladala u ovom segmentu najbolje koriste Union banka i Bosnia Bank International, izvještava Indikator.ba.

Potpomognuta Vladinim podrškama, jedina državna banka, Union banka, sa poslovnom aktivnom zaključno sa 30. junom ove godine od 1,46 mlrd KM juri prema gornjem domu najvećih banaka u Bosni i Hercegovini.

Još 2016. godine godine ova banka imala je aktivu od 1,2 milijarde KM, što znači da je za tri godine uvećala za nešto manje od 250 miliona KM.

Obavljanje Vladinih transakcijskih poslova preko ove banke, kao i kreditne linije za mlade doprinijeli su, između ostalog, ubrzanom rastu ove banke.

Ova banka već je po veličini za petama Sparkasse bank d.d. Sarajevo, koja ima poslovnu aktivu od 1,52 milijarde KM.

Ubrzani rast u smislu veličine bilježi i BBI banka, koja se po poslovnoj aktivi gotovo izjednačila sa NLB bankom d.d. Sarajevo. Poslovna aktiva jedine banke u BiH koja posluje na principima islamskog bankarstva narasla je na 1,13 milijardi KM, dok je poslovna aktiva NLB banke tek nešto malo veća - 1,19 milijardi KM.

Ovakvom razvoju, između ostalog, značajno je doprinijela činjenica da je BBI banka aktivna u ponudi subvencioniranih kreditnih linija u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Prema nedavnoj izjavi direktora ove banke Amera Bukvića, od 2013. godine do 30.06.2019. obezbijeđeno je 139 miliona KM pravnim licima po osnovu subvencioniranih linija.

Ubjedljivo najveće banka u Bosni i Hercegovini su UniCredit bank d.d. Mostar i Raiffeisen bank d.d. BiH Sarajevo.
Facebook Twitter Print