Život i umjetnost
Norveški fjord inspiracija za turske arhitekte: Hotel koji visi nad liticom
10.8.2019 07:13 | Indikator.ba
Norveški fjordovi dobro se slažu s dramatičnom pozadinom bilo koje zgrade, ali sada ih je iskoristio Turski ured za arhitekturu, koji je razvio planove za boutique hotel ugrađen u jednu od najpoznatijih litica u zemlji.

Hotel bi bio izgrađen tako da izgleda kao dio Preikestolna, litice visoke 600 metara na jugu Norveške iznad fjorda Lysefjorden, koja je postala popularna turistička atrakcija.

Kao što planovi pokazuju, hotel na krovu (koji je zapravo produžetak vrha litice) imao bi ogromnu posmatračku palubu, koja bi ujedno bila i ulaz u trospratnu zgradu namijenjenu sobama.

Svaki sprat bi imao vlastiti izbočeni balkon s prekrasnim pogledom na okolni krajolik.

Na najnižem spratu, iz litice izvirao bi dugački uski stakleni bazen s posmatračkom platformom, gdje bi se gosti mogli opustiti.

Koncept je dizajnirala arhitektonska tvrtka Hayri Atak iz Carigrada, ali nije jasno hoće li hotel ikada biti izgrađen ili je samo utopijski projekt.

Međutim, kako su rekli, žele ponovno stvoriti uzbuđenje planinarenja oko litice i uhvatiti osjećaj "življenja na rubu".

"Preikestolen mi je godinama bilo jedno od najuzbudljivijih mjesta. Jednog dana, prijatelj mi je poslao fotografije litice koje je snimio prilikom putovanja u Norvešku", rekao je za Dezeen osnivač Arhitektonskog ureda Hayri Atak.

"Iako zapravo nisam bio tamo, iskusio adrenalin da sam na rubu. A onda sam sanjao da živim na ivici i preko ivice. Samo sam želio prenijeti taj osjećaj preko ivice i pustiti da me inspirira".
Facebook Twitter Print